Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa: "Este o mare suferinta pentru mine"

×
Codul embed a fost copiat

Sora lui Victor Ponta a fost joi dimineata la Directia Nationala Anticoruptie Ploiesti, unde a fost audiata in dosarul in care cumnatul premierului a fost deja arestat intr-un scandal de coruptie cu fonduri europene.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cumnatul lui Ponta este acuzat de procurorii anticoruptie ca a castigat ilegal contractul pentru extinderea canalizarii din Comarnic. Premierul spune ca toate aceste vizite la DNA ale familiei sale sunt de fapt pretexte pentru ca el sa fie lovit politic.

Sora premierului Victor Ponta a fost audiata ca martor, joi, de procurorii anticoruptie, in dosarul in care sotul ei este arestat pentru fapte de coruptie.

Sora lui Victor Ponta: "Nu am dat declaratii. Am avut ceva de recuperat."
Reporter: "Dumneavoastra erati constienta de ce facea sotul?"
Sora lui Victor Ponta: "Sunt constienta in general."

Citește și
Sebastian Ghita
Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta, s-a prezentat la Politie
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In paralel, Ponta vizita un spital din Bucuresti.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Hai ma, chiar sunteti seriosi? Evident ca nu comentez."

Chiar daca la iesirea din cladirea DNA Ploiesti, Alexandra Hertanu nu a spus multe, a postat apoi pe pagina ei de socializare o explicatie: "In concluzie, pentru a evita speculatiile, vreau sa se stie ca in aceasta dimineata m-am prezentat de bunavoie la sediul DNA Ploiesti pentru a recupera hard-diskurile apartinand SC EXFIN 2000 in care am calitatea de administrator si asociat. Cu aceasta ocazie, mi s-a solicitat si am acceptat sa dau o declaratie de martor. Asta a fost tot!"

Fratele ei, prim-ministrul Romaniei, a preluat postarea Alexandrei dupa ce comentase si el pe aceeasi tema: "Este o mare suferinta pentru mine sa vad ca sora si mama mea sunt linsate mediatic, doar ca sa fiu eu lovit politic. Le iubesc si o sa le fiu alaturi toata viata, asa cum imi sunt si ele si as vrea sa am si eu, si surorile mele taria de caracter si echilibrul pe care mama le-a dovedit in toti cei 72 de ani ai ei!"

Alexandra Hertanu a mai precizat ca ea nu are nicio legatura cu firma sotului ei, Grossman ENGINEERING SRL.

Procurorii anticoruptie sustin ca firma condusa de cumnatul prim-ministrului, Iulian Hertanu si de Ilie Dragan ar fi obtinut in urma presiunilor facute de deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma, dar si de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, la societatea Hidro Electrica, un contract de extindere a retelei de canalizare din Comarnic, finantat din fonduri europene.

Procurorii acuza ca jumatate din bani, adica peste 7 milioane de ei, ar fi ajuns in buzunarele lor si ale complicilor. In acest dosar, deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar, iar Ilie Dragan si Iulian Hertanu au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.

Pana in acest moment, oficialii care se ocupa de acest caz sustin ca Alexandra Hertanu nu ar avea nicio calitate procesuala.

Desfasurarea evenimentelor de joi

ORA 14.45 Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Hertanu, a scris pe Facebook ca a fost de bunavoie la sediul DNA Ploiesti, pentru a recupera hard-diskurile firmei la care este administrator.

Mi-am trait toata viata discret si fara nici o implicare in viata publica. Din pacate de mai bine de o saptamana acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informatii despre subiecte de interes public dar in acelasi timp consider ca si publicul are dreptul la informatii corecte si complete. In concluzie, pentru a evita speculatiile, vreau sa se stie ca in aceasta dimineata m-am prezentat de bunavoie la sediul DNA Ploiesti pentru a recupera hard-diskurile apartinand SC EXFIN 2000 in care am calitatea de administrator si asociat. Cu aceasta ocazie, mi s-a solicitat si am acceptat sa dau o declaratie de martor. Asta a fost tot! In plus doresc sa fac cunoscut ca , in ciuda informatiilor vehiculate in presa, eu, mama mea sau SC EXFIN 2000 nu am avut niciodata nici un fel de legatura contractuala cu SC GROSSMAN ENGINEERING SRL”.

ORA 13.05 Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj in care se arata foarte afectat de "linsajul mediatic" la care este supuse sora si mama sa. "Este o mare suferinta pentru mine sa vad ca sora si mama mea sunt linsate mediatic doar ca sa fiu eu lovit politic. Le iubesc si o sa le fiu alaturi toata viata asa cum imi sunt si ele, si as vrea sa am si eu si surorile mele taria de caracter si echilibrul pe care mama le-a dovedit in toti cei 72 de ani ai ei!" 

ORA 11.20 Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Florina Hertanu, a iesit, joi, in jurul orei 11.00, dupa doua ore de audieri, din sediul DNA Ploiesti, fara a face declaratii si spunand doar ca a avut ceva "de recuperat". Intrebata daca era constienta de ceea ce facea sotul sau, Iulian Hertanu, sora premierului a raspuns: "Sunt constienta tot timpul".

  Apoi, ea a urcat intr-un taxi care o astepta in curtea institutiei. Potrivit unor surse din interiorul DNA Ploiesti, citate de Mediafax, Alexandra Hertanu a fost audiata in calitate de martor. La ora transmiterii acestei stiri, audierile de la sediul DNA Ploiesti au luat sfarsit.

ORA 11.00 Premierul Victor Ponta a refuzat sa comenteze faptul ca sora lui este audiata la DNA, adaugand ca spera ca presa sa il mai intrebe vreodata si despre un alt subiect. "Evident ca nu comentez. Sper sa fie posibil sa ma intrebati vreodata si altceva. Eu sper, sunt un optimist", a raspuns Ponta la intrebarile repetate ale presei pe aceasta tema.

La remarca presei ca si mama sa va fi chemata astazi la audieri, Ponta a intrebat: "De unde stiti asa ceva?". Dupa ce jurnalistii i-au raspuns ca aceasta informatie a fost primita "pe surse de la procurori", Ponta a completat: "Nu va mai luati dupa surse".

ORA 10.15 La iesirea de la audierile de la DNA Ploiesti, Radu Oprea, care a detinut functia de prefect al judetului Prahova in anii 2009 - 2011, a spus ca nu poate da detalii despre dosarul in care a fost audiat ca martor, aratand: "Cu draga inima v-as spune tot, dar mi-au spus sa nu va spun". Intrebat daca a fost audiat in dosarul in care cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu, este arestat preventiv pentru fraude cu fonduri europene si evaziune fiscala, Radu Oprea a spus ca "sub nicio forma" nu este vorba despre acel dosar.

"Nu am nicio legatura cu Campina, nu am nicio legatura cu subiectele astea si am fost martor", a spus Oprea.

ORA 10.00 Premierul Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca sora lui este audiata la DNA in dosarul in care sotul acesteia, Iulian Hertanu e arestat preventiv sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

"Hai, ma, voi chiar sunteti seriosi ? Eu am venit sa vizitez un spital", a raspuns premierul. Seful Guvernului a venit joi dimineata la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", unde este inaugurat Blocul operator al Sectiei Clinice Oftalmologie.

ORA 09.00 Alexandra Hertanu a ajuns la sediul DNA Ploiesti si a intrat in sediul institutiei fara a face declaratii. La DNA ar urma sa ajunga si mama premierului, Cornelia Naum, deoarece se stie ca una dintre firmele implicate in acest scandal a fost infiintata chiar de mama lui Victor Viorel Ponta, iar ulterior a fost data pentru administrare lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului.

Tot joi, la DNA Ploiesti a venit si fostul prefect al judetului Prahova Radu Oprea, in prezent senator PSD, acesta declarand ca a fost citat ca martor si ca nu stie in ce dosar a fost chemat de procurori. Audierile au loc in dosarul in care Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba.

Dosarul "frauda cu fonduri europene"

In acelasi dosar au fost pusi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu. Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Raspunsul lui Ponta, intrebat cate contracte cu statul a avut firma cumnatului sau:
Raspunsul lui Ponta, intrebat cate contracte cu statul a avut firma cumnatului sau: "Ce intelegeti dumneavoastra prin stat?"

Intrebat cum explica faptul ca firma cumnatului sau, Iulian Hertanu, a incheiat contracte cu statul in timpul mandatului sau de premier, Victor Ponta a raspuns tot cu o intrebare.

Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta, s-a prezentat la Politie
Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta, s-a prezentat la Politie

Deputatul Sebastian Ghita si omul de afaceri Mihail Coman s-au prezentat, vineri, la Politia Judeteana Prahova, in cadrul masurii de control judiciar care a fost dispusa in cazul lor.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat pentru 30 de zile. Faptele de care este acuzat
Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat pentru 30 de zile. Faptele de care este acuzat

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al carei administrator este.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.