Brexit-ul, ca victoria asupra naziștilor. Cum vor britanicii să serbeze momentul
Brexit-ul a intrat în linie dreaptă, iar susținătorii ieşirii Regatului din Uniunea Europeană se gândesc cum să serbeze momentul, stabilit pentru vineri 31 ianuarie, la 23.00, ora Londrei.
Unii vor să ridice steagul britanic peste tot, alţii sunt de părere că ar trebui pus în funcţiune clopotul istoric al Parlamentului sau vor să aprindă cerul metropolei cu un foc de artificii memorabil.
Subiectul a iscat dezbateri aprinse, iar ţara e dezbinată pe tema asta.
În urmă cu 75 de ani, clopotul din turnul Big Ben anunţa finalul Celui de-al Doilea Război Mondial. Acum, simpatizanţii Brexitului, în frunte cu Nigel Farage, vor ca ieşirea din Uniunea Europeană să fie marcată la fel. Cu alte cuvinte, compară reuşita Brexitului cu victoria asupra Germaniei naziste, ceea ce spune multe despre modul lor de a gândi.
Richard Tice, preşedinte al campaniei pro-Brexit şi fost europarlamentar: „E un moment de cotitură, o celebrare formidabilă a voinței democratice. Și e corect să sărbătorim, iar sunetul Big Ben-ului e simbolic pentru democrație, pentru parlament."
Numai că marele clopot este demontat pentru lucrările de consolidare a turnului, iar pornirea lui provizorie ar costa nu mai puțin de 500.000 de lire, după cum a avertizat premierul Boris Johnson. Altă idee a susţinătorilor Brexit a fost arborarea steagului britanic peste tot.
Tony Greaves, parlamentar liberal-democrat: „Să folosești drapelul național ca să celebrezi ceva dorit doar de jumătate din țară este complet greșit.”
Dacă nu Big Ben, atunci de ce să nu bată clopotele din întreaga țară? Episcopul de la Buckingham s-a declarat îngrozit de propunere. Alți prelați au explicat că falia din societate s-ar adânci și mai mult.
Atunci măcar artificii şi spectacole în centrul metropolei, au cerut cei din Partidul Brexitului, condus de Farage! Acesta vrea să cheltuiască 100.0000 de lire sterline pentru "Brexit Celebration Party" şi aşteaptă zeci de mii de oameni în Piaţa Parlamentului din Londra. Aşa că a cerut autorizaţie pentru acest spectacol glorios, însă primarul Sadiq Kahn a respins focul de artificii, invocând poluarea.
Tony Travers, profesor la London School of Economics: „Firește că militanții pentru Brexit vor să marcheze simbolic momentul, vor clopote, Big Ben, artificii. Ei vor, dar nu cred că sunt mulți cei care agreează ideea. Eu unul bănuiesc că pentru majoritatea oamenilor va fi o seară de vineri obișnuită. Vom fi toți în pat.”
Cât despre oamenii simpli...
Femeie: „Nu sunt de acord cu Big Ben și bani cheltuiți aiurea, dar petrecere, da, fac.
Femeie: „Mi se pare cam pripit. Să vedem mai întâi cu ce ne alegem, ce va urma, dacă ne va fi mai bine, mai rău? Ce-ar fi de sărbătorit?”