Breivik: "Soarta mea e mai rea decat moartea". Care e dorinta cea mai mare a criminalului din Oslo
Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a apreciat, intr-o scrisoare aparuta miercuri, ca eventuala sa internare intr-o institutie psihiatrica ar fi "mai rea decat moartea", relateaza AFP.
"Sa trimiti un activist politic intr-un azil este mai sadic si mai crud decat sa il omori! Este o soarta mai rea decat moartea", a afirmat Behring Breivik intr-o scrisoare de 38 de pagini din care cotidianul Verdens Gang (VG) a publicat cateva extrase. Scrisoarea vizeaza sa demonteze punct cu punct raportul celor doi experti psihiatrici mandatati de justitia norvegiana care a conchis anul trecut ca extremistul, in prezent in varsta de 33 de ani, este psihotic, suferind de "schizofrenie paranoida", si ca, prin urmare, este iresponsabil din punct de vedere penal.
Daca judecatorii din Oslo vor ajunge la aceeasi concluzie la incheierea procesului care se va deschide la 16 aprilie, Behring Breivik va fi, cel mai probabil, condamnat la tratament psihiatric intr-o institutie in care va fi internat, posibil, pe viata si nu la o pedeapsa cu inchisoarea.
Acuzatul tine insa sa fie declarat responsabil, au explicat avocatii lui, sa nu i se invalideze manifestul ideologic pe care l-a difuzat in ziua atacurilor, ce ar fi trebuit sa serveasca la a atrage atentia asupra acestui document plin de tirade islamofobe si ostile multiculturalismului.
"Trebuie sa recunosc in mod cinstit ca este cel mai rau lucru care mi s-ar putea intampla", adauga Behring Breivik in scrisoarea sa, referindu-se la concluziile expertizei psihiatrice. In fata revoltei provocate de primul raport, tribunalul din Oslo a ordonat o noua evaluare a lui Breivik de catre alti doi experti, ale caror concluzii sunt asteptate la 10 aprilie, cu mai putin de o saptamana inaintea deschiderii procesului.
La 22 iulie 2011, deghizat in politist, Behring Breivik a tras timp de o ora asupra unor tineri laburisti reuniti pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, dupa ce a detonat o bomba langa sediul Guvernului norvegin. Cele doua atacuri s-au soldat in total cu 77 de morti, in principal adolescenti.