Pentru prima data de la atacurile lui Breivik, politia recunoaste ca a gresit. "E o mare povara"

16-03-2012 07:56

Politia norvegiana

Politia norvegiana a recunoscut pentru prima data ca ar fi putut reactiona mult mai repede la atacul care s-a produs anul trecut in iulie. Anders Behring Breivik a ucis atunci 69 de oameni pe insula Utoeya.

Politia norvegiana a fost pacalita de o bomba pe care Breivik a plasat-o in Oslo, ajungand la locul masacrului abia dupa o ora de la declansarea atacului. Seful politiei, Oystein Maeland, si-a cerut scuze in numele institutiei pe care o reprezenta. "Fiecare minut era un minut prea lung. Este o mare povara pentru noi sa stim ca multe vieti ar fi putut fi salvate daca atacatorul ar fi fost arestat mai devreme", a spus el.

Aceasta recunoastere a vinovatiei vine dupa o investigatie derulata chiar de catre politie asupra faptelor care au avut loc pe 22 iulie 2011. Extremistul de dreapta Breivik, in varsta de 33 de ani, a plasat o bomba langa o cladire guvernamentala, omorand opt oameni. Apoi el s-a dus pe insula Utoeya, la 40 de km departare, unde a declansat un masacru in randul membrilor Partidului Muncii, aripa tanara.

Breivik a fost arestat o ora si 20 de minute mai tarziu, dupa ce politia a reusit sa faca rost de barci ca sa ajunga pe insula. De asemenea, politia norvegiana a fost criticata pentru faptul ca nu a folosit elicopterul pe care il avea in dotare. Unni Espeland Marcussen - mama unei fete de 16 ani, despre care se crede ca ar fi fost ultima persoana ucisa pe Utoeya - a declarat pentru website-ul Aftenposten ca este multumita de scuzele politiei.

"Cred ca este un lucru bun ca isi fac auto-critica. Am asteptat prea mult pentru aceste scuze." a spus ea. In total, 77 de persoane au fost ucise, iar 242 au fost ranite in atacurile lui Breivik - cele mai violente din Norvegia, dupa al doilea Razboi Mondial.

Ucigasul este acuzat de actiuni teroriste, insa judecatorii sunt de parere ca Breivik este bolnav mintal si se gandesc sa-l trimita intr-un centru de ingrijire psihiatrica, in loc sa-l condamne la inchisoare.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO