Legea brăţărilor electronice a intrat în vigoare azi, dar autorităţile nu au nici măcar una
România ar trebui să asigure, de astăzi, monitorizarea suspecților plasați în arest la domiciliu, dar și a condamnaților care nu se află în spatele gratiilor, cu ajutorul brățărilor electronice.
Și asta odată cu intrarea în vigoare a legii care reglementează Sistemul informatic de Monitorizare Electronică. Pentru început, însă, vor purta aceste dispozitive doar cei acuzați de violență domestică și împotrivă cărora au fost emise ordine de protecție. Vestea proastă este că nici Poliția și nici Administrația Penitenciarelor nu au aceste brățări.
Brățările electronice de monitorizare vor putea fi montate pe gleznele celor plasați în arest la domiciliu sau sub control judiciar, dar și în cazul celor condamnați la pedepse cu suspendare sub supraveghere.
De sistemul informatic de monitorizare electronică se vor ocupa mai multe instituții: în primul rând Poliția și Administrația Penitenciarelor. Dar și Serviciul de Telecomunicații Speciale, care va trebui să asigure programele informatice de monitorizare și conexiunea cu sistemul unic pentru apeluri de urgență, dar și sistemele de alertă, necesare pentru cei care vor încerca totuși să încalce obligațiile și restricțiile.
Nelu Tașca, avocat: "Cei care poartă brățări electronice trebuie să fie atenți daca părăsesc arealul impus de judecător, că pot fi acuzați de evadarea, mai nou".
Brățările electronice de montorizare vor fi conectate la un dispecerat de urgenta al politiei și orice încălcare a obligațiilor va genera instant o alertă.
Cea mai gravă este alerta de părăsire a imobilului de către suspectul plasat în arest la domiciliu. Daca odată avertizat, nu revine în locuință, poate fi reținut pe loc de polițiști. La fel de grav este însă și atunci când un suspect se abate de la drumul ce i-a fost impus de autorități, în drum spre instanță, parchet sau poliție. Dar și atunci când o persoană împotriva căreia a fost impus un ordin de protecție, în special în situațiile de violență domestică, se apropie nepermis de mult de victimă. În acest caz, Poliția nu doar că îi cere imperativ suspectului să se îndepărteze, dar are și obligația de a avertiza de urgență victima că presupusul agresor se apropie de ea.
Inspector Bogdan Ghebaur, Inspectoratul General al Poliției Române: "Sistemul ajută la monitorizarea celor care au restricții de mișcare, dar și pentru ca Poliția să poată interveni imediat, mai ales pentru protecția victimelor în cazuri de violență domestică".
Ovidiu Oanță, reporter Pro TV: "O brățară electronică de monitorizare nu este indestructibilă, însă cel care ar îndrăzni să scape de dispozitiv, ba chiar îl va distruge, trebuie să știe că se poate alege cu o acuzație penală ce îi poate aduce între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă".
Partenerii agresivi vor fi primii care vor purta brățări electronice de monitorizare. Dar numai din martie viitor, în cadrul unui proiect pilot și numai după ce Guvernul va adopta o hotărâre care să permită atât cumpărarea dispozitivelor, cât și realizarea sistemului de monitorizare. Sistemul ar trebui implementat la nivel național, din ianuarie 2026.
Sursa: Pro TV
Etichete: brățări electronice, agresiune, violenta domestica,
Dată publicare:
21-05-2021 20:03