Deputatul Ioan Cupșă: „Le dăruim agresorilor brăţări electronice!”

Dată publicare: 01-04-2021 08:01
Dată actualizare: 01-04-2021 08:08


Deputatul Ioan Cupșă: „Le dăruim agresorilor brăţări electronice!”

Brățările electronice sunt pregătite pentru agresori în dosarele de violență în familie iar proiectul pilot va fi aplicat imediat ce legea va fi promulgată.

 

Legea prin care vor fi monitorizați electronic autorii infracțiunilor de violență în familie se află în circuitul parlamentar, iar faza pilot a proiectului este pregătită. Are costuri estimate de 3,5 milioane de euro, a explicat deputatul PNL Ioan Cupșa.

„Le dăruim agresorilor brăţări electronice! Pe de o parte, agresorii vor fi timoraţi, speriaţi de posibilitatea de a fi uşor traşi la răspundere penală, de a fi condamnaţi. Pe de altă parte, organele de ordine devin mult mai eficiente în intervenţiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de îndată! Victimele şi posibilele viitoare victime ale violenţei domestice vor fi mult mai bine protejate prin demersul nostru din Camera Deputaţilor. Femeile, dar nu numai ele, vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viaţa, integritatea fizică sau chiar libertatea să le fie puse în pericol, să devină victime ale agresorilor aflaţi adeseori în imediata lor apropiere”, a scris Ioan Cupşa, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, relatează news.ro.

Cupşă anunţă că proiectul legislativ urmează să fie dezbătut în Comisia juridică din Camera Deputaţilor iar faza pilot va costa circa 3.5 milioane de euro şi ar putea demara de la 1 martie 2022.

„Faza pilot, având costuri estimate de aproximativ 3.490.000 Eur, va începe deîndată ce legea va fi promulgată. Sistemul de supraveghere va trebui să fie deplin funcţional la nivel naţional începând cu data de 01 martie 2022, identificarea şi crearea/cumpărarea de soft-uri, cumpărare dispozitive hard, implementare proceduri practice şi instruire persoane având nevoie de trecerea unei perioade de cca 1 an de zile... Am prioritizat supravegherea electronică a victimelor şi a agresorilor, aplicarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a ordinului de protecţie european, ca fiind prima etapă, devansând supravegherea electronică a inculpaţilor arestaţi, a celor aflaţi în control judiciar sau a condamnaţilor care îşi execută pedeapsă în regim semideschis sau deschis! Extinderea acestei supravegheri electronice, absolut necesară şi în ceea ce priveşte inculpaţii şi condamnaţii, va deveni operaţională abia în anul 2025. Trebuie să fim pragmatici şi să gestionăm resursele materiale şi umane cât mai eficient!”, a mai scris deputatul pe reţeaua de socializare.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO