Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei

Persoane protesteaza in Piata Victoriei din Capitala; fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene
Agerpres

50 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen protestul din 10 august.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, doar în decursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20, relatează news.ro.

Opriţa a mai spus că niciuna dintre persoane nu a necesitat internarea, dar în cazul unora dintre ele continuă investigaţiile medicale. Simptomele cu care s-au prezentat la spital oamenii sunt stări de ameţeală, dureri de cap, buze uscate şi tuse, a mai declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

”Corupţia Ucide” a anunţat marţi că Unitatea Specială pentru Decontaminare-Cercetare C.B.R.N. (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a prelevat probe de pe asfaltul din Piaţa Victoriei, grupul publicând şi fotografii cu cei de la Unitatea Specială pentru Decontaminare.

”După cum am spus în comunicatele anterioare, există suspiciunea că s-au folosit şi altfel de gaze în afară de cele CS, permise de Legislaţia Europeană, Convenţia de la Geneva şi ONU. Îmbrăcaţi în celebrele costume de protecţie HAZMAT, specialiştii Protecţiei Civile au făcut măsurători în diferite puncte din zona afectată şi au prelevate probe”, mai afirma grupul.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Grupul ”Corupţia Ucide” i-a îndemnat pe cei care au fost la protestul din 10 august ca, dacă au reacţii adverse, să meargă la spital.

Medicul Gabriel Diaconu spune că efectele gazelor lacrimogene folosite de Jandarmerie pot fi resimţite şi la două-trei săptămâni de la inhalare, iar printre simptome se numără tuse, arsuri, eczeme, inflamaţia laringelui sau pneumonită.

Potrivit medicului, simptomele cutanate (la nivelul pielii) sunt: erupţie a pielii în zona expusă (roşeaţă/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot apărea la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile, arsuri, de obicei uşoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a, mâncărimi (prurit): poate apărea la 2 – 3 zile după expunere, eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, pot trece 3 - 4 zile până apare, erupţie generalizată xantomatoasă: poate apărea la 1 – 2 săptămâni de la expunere. Simptomele respiratorii sunt: tuse: imediat şi în următoarele 2 - 3 zile, obstrucţie laringeală (laringită, edem/ inflamaţia laringelui) – 2 – 3 săptămâni după expunere, RADS: pneumonită, bronhoconstricţie şi reacţie de hiper-sensibilitate: 3 săptămâni după expunere.

"Foarte important, dacă aţi inhalat gaz lacrimogen/ iritant (CS/OC) şi experimentaţi în următoarele 2 săptămâni simptome atipice, orice sângerare a mucoaselor (tuse cu urme de sânge sau vărsături cu sânge), mergeţi la cea mai apropiată cameră de gardă. Aceste manifestări sunt rare, atipice dar cu potenţial sever. În cele mai recente recenzii de literatură durata medie a simptomelor respiratorii a fost de 22 de zile pentru tuse, 33 de zile pentru dispnee (dificultăţi de respiraţie) şi 38 de zile pentru dureri în gât. Având în vedere cauza, care aici este mixtă, atât iritarea căilor respiratorii cât şi afectarea schimburilor de gaze la nivel pulmonar, discutaţi cu un specialist pneumolog despre soluţii. Pe româneşte, nu trece nici cu sirop de tuse, nici cu pătlagină. Fiţi precauţi şi responsabili", a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Jandarmeria Română susţine că gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achiziţionate de către instituţie exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, aceste substanţe fiind folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene.

"Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene) sunt achiziţionate de către instituţia noastră exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii. Menţionăm totodată că aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene", a transmis, miercuri, Jandarmeria Română.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, coordonator al intervenţiei jandarmilor de la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, afirma, într-un interviu pentru Kamikaze, că gazul folosit de jandarmi "este foarte legal, aprobat şi utilizat în toată lumea", iar Oficiul special al Procuraturii SUA a considerat că acest gaz poate produce doar în stări excepţionale leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor. "Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantităţi foarte mari în spaţii închise", a susţinut el.

Jandarmeria Română a folosit vineri, la protestul diasporei din Piaţa Victoeiri, gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pericol de explozie în Galați după ce o magistrală de gaz metan s-a spart. „Ne-am speriat foarte tare”
Pericol de explozie în Galați după ce o magistrală de gaz metan s-a spart. „Ne-am speriat foarte tare”

A fost panică joi noapte în câteva localități din apropierea municipiului Galați. Un zgomot puternic, asociat cu un miros înțepător de gaz, i-a făcut pe numeroși localnici să sune la 112. Cel mai rău a fost în comuna Braniștea.

Tangoul Argentinian, dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Cum ajută bolnavii să își recapete mobilitatea
Tangoul Argentinian, dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Cum ajută bolnavii să își recapete mobilitatea

Tangoul argentinian se dovedește un dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Pașii pe ritmuri sud-americane au ajutat mai mulți bolnavi din Iași să își recapete mobilitatea și bucuria de a trăi.  

Incendiu puternic într-un bloc din sectorul 3 din București. Două femei în vârstă au fost salvate de pompieri
Incendiu puternic într-un bloc din sectorul 3 din București. Două femei în vârstă au fost salvate de pompieri

Un puternic incendiu a izbucnit vineri într-un apartament dintr-un bloc din sectorul 3 al Capitalei.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.