Bobotează. În toate bisericile din țară s-au ţinut slujbe speciale şi s-a împărţit agheazma mare
Este mare sărbătoare pentru creştini: Botezul Domnului în apele Iordanului. În toate bisericile s-au ţinut slujbe speciale şi s-a împărţit agheazma mare.
La Constanța mii de credincioşi au participat la slujba din portul Tomis unde Arhiepiscopul Teodosie a ajuns cu trăsura. Iar la Galaţi a fost scandal pe malul Dunării deşi preoţii nu au mai anunţat niciun eveniment pe faleză. Sute de oameni însă au venit să asiste la aruncarea crucii în Dunăre, şi apoi s-au înghesuit să ia apă sfinţită.
Inaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi-a făcut apariţia prin surprindere pe malul Dunării şi a vrut să sfinţească apa, dar să şi arunce, simbolic, o cruce tricoloră din spice, în apele fluviului. Numai că, la rândul său, a fost surprins de temerarii care erau pregătiţi să sară după cruce în Dunăre, că în fiecare an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În ciuda insistențelor preoţilor, veteranul de vârstă al celor care se aruncă, an de an, după crucea de Boboteaza în Dunăre, a recuperat şi de această dată crucea.
Demonstrativ, după plecarea preoţilor, bărbatul în vârstă de aproape 70 de ani a mai sărit încă o dată în Dunăre şi a prins din nou crucea din spice.
Bărbatul are alte 3 cruci acasă, prinse de Bobotează, pentru că sare de mai bine de 30 de ani în Dunăre, la Galaţi, pe 6 ianuarie. De această dată, însă, jandarmii l-au anunţat că va fi sancţionat.
Conform jandarmilor, în final cei doi bărbaţi au primit doar câte un avertisment.
La Constanța, alături de mii de credincioşi şi preoţi, - unii dintre ei fără să poarte mască de protecţie, Arhiepiscopul Teodosie a venit cu trăsura până în Portul Tomis.
Fără să respecte distanţarea, enoriaşii s-au lipit de gardurile de protecţie în aşteptarea apei sființite. După ce a sfinţit simbolic Marea Neagră la bordul unei ambarcaţiuni a scafandrilor militari, Arhiepiscopul a aruncat două cruci.
25 de temerari au sărit în marea de şapte grade Celsius. Unul dintre cei doi bărbaţi care au reuşit să prindă o cruce este un salvamar de 40 de ani.
Victor Fedul – Salvamar: ”Sunt foarte fericit că am reuşit pentru prima oară să ridic crucea din apă. Pentru mine înseamnă mult”.
În timp ce Arhiepiscopul Tomisului se retrăgea din Port tot cu o calească, a început tradiţională înghesuială pentru apa sființită, deşi jarndamii au format o zonă închisă cu garduri tocmai pentru a evita busculada. Enoriaşii au venit pregătiţi cu sacoșe, iar când jandarmii aduceau recipientele fiecare lua cât de multe putea.
Unul dintre credincioşi a fost atenţionat de jandarmi că nu purta corect masca şi a fost scos din mulţime.
Mare aglomeraţie de Boboteaza a fost şi la Iaşi.
Peste 1500 de oameni au participat la slujba de la mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Dar la un moment dat, oamenii au uitat de reguli şi s-au îmbulzit când Mitropolitul Teofan a ieşit din catedrală ca să sfințească apele şi să binecuvânteze mulţimea.
Preoţii au pregătit peste 6000 de sticle cu apă sfinţită, în speranţa că vor ajunge pentru toată lumea.
În Capitală, credincioşii au primit, la Patriarhie, 10 mii de sticle cu agheazmă mare şi Evident, fiecare Biserică a împărţit apă sfinţită celor din parohii.
Sute de oameni au aşteptat la coadă în dealul mitropoliei, iar accesul lor s-a făcut pe un culoar bine delimitat, pentru a se putea păstra distanţa între ei. Sărbătoarile de iarnă se încheie mâine, cu praznicul Sfântului Ioan Botezătorul.