Boala de care suferă cei care își editează mereu pozele postate pe internet. Avertismentul psihologilor

Ultimul update: Luni 20 August 2018 10:29
Data publicarii: Luni 20 August 2018 08:28
Categorie: Social

Acum câţiva ani, revistele erau criticate pentru că prelucrează fotografiile şi promovează idealuri de frumuseţe nerealiste, determinând tinerele să se simtă, prin comparaţie, neatrăgătoare.

Vremurile s-au schimbat, însă, şi acum oricine are un telefon îşi poate prelucra pozele. Iar mulţi se duc apoi cu ele la chirurgul plastician.

Medicii atrag atenţia că obiceiul poate deveni o problemă şi vorbesc deja despre o tulburare pentru care este nevoie de trimitere la psiholog.

În medie, pe reţelele de socializare sunt postate zilnic 93 de milioane de selfie-uri. Dar nu tot ce vedeţi este real. Deoarece au devenit tot mai mai populare şi aplicaţiile de prelucrare a fotografiilor.

Utilizatorul poate să-şi schimbe culoarea şi dimensiunea ochilor, să-şi facă nasul mai mic, pomeţii mai pronunţaţi sau pielea mai deschisă ori mai bronzată. Unele permit chiar adăugarea muşchilor abdominali, reducerea colăceilor sau mărirea pectoralilor.

Problema este că mulţi ar vrea să arate şi în realitate ca în aceste selfie-uri prelucrate. Potrivit unui studiu american, 55% dintre plasticieni au avut asemenea pacienţi.

"De obicei solicită injecţii cu botox, dar acestea pot lăsa cicatrici şi în cel mai rău caz poţi să-ţi pierzi o parte din nas, buzele se pot necroza parţial şi pot cădea. Oamenii pot să-şi piardă vederea uneori din cauza acestor injecţii. Nu e aşa de simplu ca atunci când îţi pui un filtru sau îţi ştergi ridurile din poză", explică Tony Youn, chirurg plastician.

Obsesia pentru poza perfectă poate evolua în ceea ce medicii au început să numească "dismorfie snapchat", după numele unei aplicaţii de mesagerie care oferă filtre pentru prelucrarea imaginii. Potrivit psihologilor, dismorfia înseamnă că o persoană se gândeşte constant la defectele sale fizice, reale sau imaginare.

"Se transformă într-o tulburare dacă persoana încetează să ducă o viaţă normală, să funcţioneze normal, să aibă relaţii normale şi dezvoltă o obsesie, în acest caz, aceea de a arăta aşa cum arată cu aceste filtre digitale, se duce constat la medic încercând să-şi schimbe aspectul", explică Marisa Azaret, psiholog.

Specialiştii spun că persoanele care merg la medic cu fotografiile lor prelucrate, solicitând intervenţii pentru a arăta astfel, trebuie trimise mai degrabă la psiholog. Dacă li se face pe plac, aceşti oameni vor fi mulţumiţi doar temporar, apoi vor găsi altceva de îmbunătăţit la aspectul lor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Motivul pentru care turiștii s-au luat la bătaie în fața unui monument istoric, în Roma
Motivul pentru care turiștii s-au luat la bătaie în fața unui monument istoric, în Roma
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă