Boala cu transmitere sexuală care ar putea fi netratabilă în viitor. OMS: S-au înregistrat 82 de milioane de cazuri
Gonoreea devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice și ar putea fi netratabilă în viitor, au avertizat oficialii din domeniul sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că doar într-un singur an, 2020, numărul de cazuri infectate cu gonoree a fost de 82,4 milioane de persoane. Lăsată netratată, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii pelviene și infertilitate, transmite The Guardian.
Marea majoritate a cazurilor pot fi tratate, explică medicii. Însă, recent, s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane diagnosticate cu forme care sunt rezistente la ceftriaxonă, antibioticul de „primă linie” utilizat de obicei pentru tratarea infecției.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Majoritatea persoanelor afectate aveau în jur de 20 de ani, erau heterosexuale și au luat infecția în străinătate, deși unele nu aveau antecedente de călătorie, potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA). Agenția de sănătate publică a confirmat că a existat o transmitere a gonoreei rezistente la ceftriaxonă în Anglia.
Între iunie 2022 și mai 2024, 15 cazuri de gonoree rezistentă la ceftriaxonă au fost detectate în Anglia, potrivit UKHSA. Cinci au implicat forme superrezistente, care, potrivit oficialilor din domeniul sănătății, au condus la gonoree „extrem de rezistentă la medicamente”, ceea ce înseamnă că infecțiile lor au fost rezistente la tratamentele de primă și a doua linie și la alte antibiotice.
Din cauza naturii grave a infecțiilor rezistente la medicamente, unii dintre cei 15 au trebuit să fie spitalizați și să primească un cocktail de medicamente puternice pentru a preveni răspândirea gonoreei în alte părți ale corpului.
„Gonoreea devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice, riscând să devină netratabilă în viitor. Gonoreea netratată poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii pelviene și infertilitate. Prezervativele sunt cea mai bună apărare, dar dacă nu ați folosit unul cu un partener nou sau ocazional recent, faceți un test pentru a detecta infecția și a preveni transmiterea ei mai departe”, explică dr. Helen Fifer, expert în microbiologie la UKHSA.
Sursa: The Guardian
Etichete: medicamente, gonoree, boli cu transmitere sexuala,
Dată publicare:
15-08-2024 10:11