BNR a majorat dobânda cheie. Cu cât cresc ratele la bănci
Decizie dramatică la BNR. Pentru prima dată de la criza economică din 2008, dobânda cheie a fost majorată într-o singură ședință cu un punct procentual, semnal puternic că vin vremuri economice grele.
BNR scumpește banii pentru a ține sub control inflația record din ultimele luni, însă veștile proaste nu se opresc aici. Și în următoarele luni vor fi creșteri de prețuri și rate mai mari pentru cei cu credite.
După ce inflația a ajuns la 14,5%, mult peste așteptările inițiale, BNR a scumpit accelerat banii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dobânda cheie a ajuns la 4,75%, de la 3,75%, în condițiile în care la începutul anului era sub 2%.
Potrivit analiștilor, dobânda de referință va trece de 6% în următorul an.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „Nu este exclus să vedem și majorări mai mari având în vedere accelerația inflației. Faptul că încă nu am atins vârful creșterii prețurilor, probabil vom atinge undeva în trimestrul trei al acestui an.”
Cu cât cresc ratele la bănci
Asta duce la creșterile dobânzilor la credite. Robor la trei luni, indicele în funcție de care sunt multe dintre creditele mai vechi, a ajuns deja la 6,63%.
Asta înseamnă că rata pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani a crescut de la 1.340 de lei, cât era anul trecut, la aproape 2.220 de lei, conform datelor FinZoom.ro.
Indicele pentru creditele noi - IRCC - este încă la o valoare mai mică, fiind calculat la valorile de acum jumătate de an.
Irina Chițu, analist: „Vom vedea cu siguranță și celălalt indice, IRCC, că va crește. Peste 4% va fi din octombrie și IRCC, ceea ce va duce la rate mai mari și pentru cei cu credite dependente de acest indice.”
Citește și Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice
Dacă IRCC va trece de 4%, atunci rata pentru același credit mai crește cu 200 de lei. La fel și dacă robor va ajunge la 8%.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale: „Ne-am obișnuit într-adevăr cu dobânzi mici, dar ele s-au terminat, acesta este mesajul. Va fi foarte greu de evitat o recesiune nu numai la noi și în Europa.”
Pe de altă parte, BNR încurajează economisirea. Facilitatea de depozit a fost majorată la 3,75%, ceea ce înseamnă că băncile vor mai crește dobânzile pentru banii ținuți în depozite la termen.
De exemplu, multe bănci oferă deja dobânzi de 5-6%, chiar 8%. Însă, câștig și mai mare ați putea obține dacă investiți în titluri de stat, o modalitate prin care statul se împrumută de la populație.
De exemplu, 1.000 de lei investiți în titluri de stat TEZAUR vă pot aduce un câștig de 82 de lei pentru un an sau 86 de lei pe an, dacă țineți banii timp trei ani. Câștigul nu este impozitat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: rate, BNR, banci, dobanda, mugur isarescu,
Dată publicare:
06-07-2022 19:37