Blocurile reabilitate cu placi de polistiren, risc mare in caz de incendiu. Sistemul care ar putea preveni extinderea focului
Securitatea impotriva incendiilor devine o problema serioasa pentru ca mii de blocuri au fost rebilitate termic prin placarea cu polistiren, iar alte mii de cladiri noi au fost construite de la bun inceput asa.
Tocmai de aceea cercetatorii de la Institutul de specialitate din Bucuresti au testat la scara reala un nou sistem, care impiedica focul sa urce de la un etaj la altul.
Privirile tuturor urmaresc ce se intampla cu o banda speciala fixata deasupra ferestrei, unde, sub tencuiala, au fost montate niste panouri anti-foc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Octavian Lalu, laborator securitate la foc INCERC: "Am ajuns in faza de incendiu generalizat. Inaltimea flacarilor este de aproximativ 2,80 metri putem observa ca ajunge usor pana la etajul urmator, observam efectul panourilor compozite de limitare a propagarii focului pe verticala incendiul este constrans doar in zona parter."
Cercetatorii spun ca normativele folosite in prezent sunt din anii '90 si nu impun, ci doar recomanda masuri de protectie in cazul cladirilor izolate cu polistiren.
Ca exista un potential pericol de extindere a incendiilor in cazul folosirii tehnologiei actuale s-a vazut in mai multe cazuri. Cel mai mare hotel din Bucuresti a fost cuprins de flacari uriase ce s-au extins cu repeziciune pe cand era in constructie. La fel, incendiul a luat amploare si in cazul unui bloc din Targu Mures. Asa ca cercetatorii de la INCERC au inceput in urma cu 3 ani sa testeze noi metode de limitare a incendiilor. Rezultatul a fost un panou special antifoc pe care l-au testat astazi in mod real.
Vasile Mieita, director general INCERC: "Este prima incercare dupa '89 pe un turn de un acest gen, deci in marime naturala. A functionat foarte bine".
Panoul anti-foc include o fasie de vata minerala, material complet ignifug.
Octavian Lalu, laborator securitate la foc INCERC: "Este realizat dintr-o fasie de polistiren, un strat de vata si o alta fasie de polistiren. Placa exterioara opreste si impiedica aprinderea polistirenului din interior, asta e mecanismul, rezultatul l-ati vazut! Chiar nu ma asteptam sa iasa asa de bine, sincer sa va zic."
Acest tip de panou costa 80 de lei metrul patrat, de patru ori mai mult decat placile obisnuite de polistiren, dar din aceste panouri trebuie facute doar niste brauri intre etaje, astfel ca flacarile sa nu urce de la un nivel la altul. Sistemul este deocamdata doar in stadiul de prototip.