Bisericile de lemn din Romania, pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa

Ultimul update: Joi 08 Mai 2014 06:48
Data publicarii: Luni 05 Mai 2014 12:57
Categorie: Actualitate
biserici

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa, duminica, in timpul Congresului mostenirii culturale, dedicat conservarii patrimoniului.

Alaturi de aceste situri culturale din Romania, lista include obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia si Serbia. Lista constituie un instrument important in ceea ce priveste promovarea in randul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenintat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, presedintele executiv al Fundatiei Europa Nostra, care finanteaza partial Banca europeana de investitii (BEI).

Federatia paneuropeana pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platforma reprezentativa care reuneste 250 de organizatii ce activeaza in domeniul patrimoniului cultural, din 50 de tari din Europa. Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate in pericol se mai afla Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho si Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului national din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun in 1924, si sinagoga din Subotica (Serbia).

Lista siturilor culturale in pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasa de consiliul director al Fundatiei Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativa internationala, formata din experti in istorie, arheologie, arhitectura si finante. Nominalizarile au fost facute de organizatii ale societatii civile si de institutii publice din toata Europa.

Programul "The 7 Most Endangered" a fost lansat in ianuarie 2013 de Fundatia Europa Nostra, impreuna cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator, si cu Council of Europe Development Bank, ca partener asociat. "The 7 Most Endangered" nu este un program de finantare, scopul acestuia fiind sa reprezinte un catalizator al actiunii si sa promoveze "puterea exemplului".

Bisericile de lemn din Romania au fost construite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cu o arhitectura simpla. Interiorul este acoperit cu picturi pe lemn si fresce, iar valoarea de patrimoniu a acestor situri culturale este sporita nu numai de picturile murale din interiorul si exteriorul edificiilor, ci si de amplasarea privilegiata a acestora. In ciuda importantei lor istorice, sociale si culturale, numeroase biserici au fost abandonate in ultimele decenii, din cauza spatiului restrans si a lipsei de facilitati, in prezent aflandu-se intr-un grad avansat de degradare. Unele dintre acestea au devenit capele pentru cimitire, iar altele sunt amenintate de conservarea inadecvata.

Bisericile de lemn se afla in proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor sapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei a fost alcatuita de fundatia Pro Patrimonio.

 

biserici Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Peisaj feeric pe Valea Vaserului. Faimoasa Mocanita este pregatita sa va plimbe in locuri spectaculoase
Peisaj feeric pe Valea Vaserului. Faimoasa Mocanita este pregatita sa va plimbe in locuri spectaculoase
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa:
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa: "Nu am vazut nicaieri asa cladiri frumoase"
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
pacanele
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18