Bisericile de lemn din Romania, pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa


Ultimul update: Joi 08 Mai 2014 06:48
Data publicarii: Luni 05 Mai 2014 12:57
Categorie: Stiri actuale
biserici

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenintate situri culturale din Europa, duminica, in timpul Congresului mostenirii culturale, dedicat conservarii patrimoniului.

Alaturi de aceste situri culturale din Romania, lista include obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia si Serbia. Lista constituie un instrument important in ceea ce priveste promovarea in randul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenintat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, presedintele executiv al Fundatiei Europa Nostra, care finanteaza partial Banca europeana de investitii (BEI).

Federatia paneuropeana pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platforma reprezentativa care reuneste 250 de organizatii ce activeaza in domeniul patrimoniului cultural, din 50 de tari din Europa. Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate in pericol se mai afla Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho si Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului national din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun in 1924, si sinagoga din Subotica (Serbia).

Lista siturilor culturale in pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasa de consiliul director al Fundatiei Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativa internationala, formata din experti in istorie, arheologie, arhitectura si finante. Nominalizarile au fost facute de organizatii ale societatii civile si de institutii publice din toata Europa.

Programul "The 7 Most Endangered" a fost lansat in ianuarie 2013 de Fundatia Europa Nostra, impreuna cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator, si cu Council of Europe Development Bank, ca partener asociat. "The 7 Most Endangered" nu este un program de finantare, scopul acestuia fiind sa reprezinte un catalizator al actiunii si sa promoveze "puterea exemplului".

Bisericile de lemn din Romania au fost construite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cu o arhitectura simpla. Interiorul este acoperit cu picturi pe lemn si fresce, iar valoarea de patrimoniu a acestor situri culturale este sporita nu numai de picturile murale din interiorul si exteriorul edificiilor, ci si de amplasarea privilegiata a acestora. In ciuda importantei lor istorice, sociale si culturale, numeroase biserici au fost abandonate in ultimele decenii, din cauza spatiului restrans si a lipsei de facilitati, in prezent aflandu-se intr-un grad avansat de degradare. Unele dintre acestea au devenit capele pentru cimitire, iar altele sunt amenintate de conservarea inadecvata.

Bisericile de lemn se afla in proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor sapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei a fost alcatuita de fundatia Pro Patrimonio.

 

Sursa: Mediafax

Peisaj feeric pe Valea Vaserului. Faimoasa Mocanita este pregatita sa va plimbe in locuri spectaculoase
Peisaj feeric pe Valea Vaserului. Faimoasa Mocanita este pregatita sa va plimbe in locuri spectaculoase
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa:
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa: "Nu am vazut nicaieri asa cladiri frumoase"
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa:
Orasul Sibiu, inclus intr-un top al celor mai fermecatoare orase din Europa: "Nu am vazut nicaieri asa cladiri frumoase"
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident hunedoara
Accident cu un mort și trei răniți în Hunedoara
Stâlpi pentru ghidarea avioanelor, dărâmați de furtună, pe Aeroportul Otopeni. VIDEO
Loto 6/49, 25 august 2019. Numerele extrase duminică
București, 2019. Prin ce au trecut pietonii după ploaia torențială. VIDEO
Începe ridicarea mașinilor. Recuperarea lor costă 500 RON și un drum la marginea orașului
Tiribomba în care s-a rănit grav o fetiță n-avea autorizație. ”O să angajez un avocat”
Apel fals la 112
Fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere sună la 112 și pretind că au fost răpite
Accident grav în Dolj. Cinci răniți, printre care și doi copii
Accident cu 4 răniți, pe DN7. Anunțul autorităților
Cum arată cel mai mare iaht din lume, construit la Tulcea. VIDEO
Tânăr agresiv, reținut. A spart cu pumnii luneta unei mașini și a lovit o femeie
O femeie a anunțat la 112 că fiica sa minoră a fost răpită. Ce făcuse, de fapt, fata