Biologi români: „Ne așteptăm la un dezastru ecologic în Marea Neagră”. Ministrul Mediului: „Este puțin probabil”

×
Codul embed a fost copiat

Ne așteptăm la un dezastru ecologic în Marea Neagră, avertizează biologii de la institutul de cercetare și dezvoltare marină (INCDM), dar și activiștii organizaţiilor de mediu din țara noastră după ce barajul de pe râul Nipru a fost avariat.

Ecologiștii din țara noastră spun că substanțe poluante pot ajunge în câteva zile în nordul litoralului românesc.

După ce barajul de pe râul Nipru a fost grav avariat, zeci de sate au fost inundate și peste 17 mii de persoane au fost evacuate. În urma exploziei de la baraj, 150 de tone de ulei industrial au ajuns în apele râului.

Răzvan Mateescu – cercetător INCDM: "Este un accident hidrotehnic, e vorba de un val de rupere de baraj, un val catastrofic care se propagă pe culoarul acesta al albiei râului. Malurile râului vor fi foarte afectate, apoi această deltă a Niprului funcţionează ca un filtru și toate aceste canale colmatate, iar la intrarea în mare mai există încă un bazin interior, obturat de bancuri de nisip”.

Pe lângă poluanți, apa care a inundat satele va purta cantități uriașe de reziduuri ce vor fi deversate, în cele din urmă, în Marea Neagră.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Valeria Abaza – director INCDM: "Aici avem centrală. Este aici hidrocentrala, de aici din câte se vede începe Delta, Delta interioară până la vărsarea în mare avem acest golf, golful Nipru şi la intrarea în mare mai sunt acele cordoane de nisip. Ar putea fi un dezastru ecologic şi datorită cantității mari de apă, a vitezei curentului, dar și a cantității de uleiuri poluante care sunt aduse împreune cu acest val”.

Impactul asupra mediului va fi dezastruos, avertizează specialiştii, cu efect asupra întregului ecosistem marin.

Marian Paiu – biolog ONG Mare Nostrum: "Uleiul ca și petrolul are o densitate mai mică decât a apei și înseamnă că formează o peliculă pe suprafaţa apei ce nu permite schimbul de gaze și ştim că toate vieţuitoarele au nevoie de oxigen, nu mai petrenează în apă și apoi de razele solare, animalele, plantele se vor asfixia".

Poluarea din Ucraina reprezintă o amenințare pentru toate vietățile din Marea Neagră spun cercetătorii, mai ales că uleiul industrial ar putea să ajungă în apele noastre în doar câteva zile.

Adrian Bâlba – biolog: "Acest ulei va ajunge în Marea Neagră, firește sunt 3 ecosisteme deltaice în aval de această pierdere de ulei și ele vor prelua mare parte, dar ele vor ajunge și în Marea Neagră, substanțe toxice, substanțe rezultate parțial din degradarea doar parțială acestora. Toate vietățile ce trăiesc în nordul Mării Negre, NV Mării Negre ar putea să fie afectate, în principal este o zonă deltaică".

Petele de ulei care vor polua Marea Neagră vor persista cel puțin trei ani, susțin oamenii de știință.

Ministrul Mediului: Puţin probabil ca poluarea de pe Nipru să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative

Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României, conform ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice", a spus Tanczos, într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale l-a asigurat pe oficialul român că autorităţile din ţara vecină monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenului.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, marţi dimineaţa, pe 6 iunie, de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson.

În timp ce Moscova acuză Kievul, acesta din urmă şi unii comentatori occidentali cred că trupele ruse au detonat barajul, posibil pentru a zădărnici o eventuală contraofensivă a trupelor ucrainene în acea zonă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.