Cel mai mare si mai ineficient Parlament al Romaniei.Cu legi restante, lucreaza 2 zile pe saptamana
Sa vedem acum in ce ritm lucreaza parlamentarii nostri. De cand au depus juramantul anul trecut, si pana astazi, deputatii si senatorii au dat pe la Parlament de vreo 30 de ori.
Si atunci, au cam ridicat mana la comanda liderului de grup, pentru legi scrise de Guvern. In rest, eterna scuza: "Avem activitate in teritoriu!" In schimb, cand vine vorba despre bani, alesii refuza sa plateasca din buzunar rovinieta si reparatia masinilor pe care le folosesc la cabinetele parlamentare.
Pe langa cele 434 de proiecte si initiative mostenite din legislatura trecuta, senatorii si deputatii au strans de la inceputul anului alte cateva sute. Dezbaterea lor bate pasul pe loc pentru ca si-au scurtat saptamana de lucru la doua zile. Surmenati probabil dupa atata truda, parlamentarii au si uitat unde sunt salile comisiilor in care au fost repartizati.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Nu e de mirare ca pe unele mese de la comisii - care ar fi trebuit sa fie adevarate laboratoare de creat legi - s-a asezat praful. Iar functionarilor din Parlament le-a ramas ca principala misiune sa-si acopere sefii.
Suparator este ca domnii si doamnele ajunse in Parlament par ca au uitat sa scrie o lege. Asta daca au stiut vreodata sa o faca. Tocmai din aceasta cauza, 90% din legile votate sunt scrise de Guvern. "Veteranii" Legislativului isi aduc aminte ca, pe vremuri, parlamentarii au facut legi importante. Printre exemple, putem enumera legea deconspirarii fostilor securisti, initiata de Ticu Dumitrescu, sau legea restiturii terenurilor agricole, a fostului deputat PNTCD, Vasile Lupu.
Astazi, insa, mai importanti pentru alesi sunt banii. Marturie sta si discutia aprinsa dintre senatori, la ultima sedinta a Biroului Permanent. Multi s-au razvratit cand au auzit ca trebuie sa plateasca 57 de lei - reprezentand rovinieta pentru masinilor din teritoriu - din suma forfetara lunara pe care o incaseaza fiecare senator de aproximativ 10.000 de lei.
DISCUTIE IN BIROUL PERMANENT AL SENATULUI 8 APRILIE 2013
Ovidiu Marian, secretarul general al Senatului: "Referitor la taxa pentru rovinieta, acolo este vorba de 57 de lei pentru 3 luni, care, cumulat, pentru bugetul Senatului este o suma, dar pentru o suma forfetara nu credem ca este o problema foarte mare."
Nicolae Moga, senator PSD: "Nu va atingeti, va rog frumos, de suma forfetara a senatorilor pentru ca, daca va atingeti de suma forfetara, va promit ca reiau organigrama Senatului si atunci, daca reiau organigrama Senatului, o sa vedeti ca avem de unde sa luam bani".
Si pentru ca tot au deschis subiectul, altii si-au varsat oful pe Guvern, care nu le da bani sa-si repare "harburile" de masini, asa cum plastic au fost descrise "Loganurile" de serviciu.
DISCUTIE IN BIROUL PERMANENT AL SENATULUI 8 APRILIE 2013
Dumitru Pelican, senator PC: "Faptul ca sunt masini de 6-7 ani, sunt cazute; dupa 3-4 ani categoric faci reparatii la o masina. Ce vina are un senator din acest mandat sa repare, de fapt, ce a stricat predecesorul? Nu stiu, mi se pare de un ridicol penibil si am impresia, totusi, ca noi, Senatul, am devenit o anexa a Guvernului pentru ca noi intotdeauna nu avem bani. Daca ne uitam la colegii din Guvern, domnilor colegi - si imi asum ce spun - veti vedea ca ei nu au astfel de constrangeri bugetare, veti vedea ca nu au harburile noastre si nu au nici macar decenta sa taca."