Romanii care au inteles de Paste sa "Inalte" doar munti de gunoaie. Ce ramane in natura dupa ce trec Sarbatorile
Ca in fiecare an, Pastele are si un bilant negativ. Din pacate si resturile aruncate pe spatiile verzi sunt in crestere. Asta desi exista o lege care ii pedepseste aspru pe cei care isi bat joc de natura.
Fie ca ne plimbam pe malul Dunarii, ori in padurile din jurul Bucurestiului, toate aceste locuri frumoase sunt pline de dovezi ca unii s-au simtit bine si au vrut ca noi toti sa vedem asta.
Cei care au vrut sa continue si marti petrecerile si picnicurile din weekend n-au mai vazut iarba de gunoaie. Cel mai usor le-a fost sa dea vina pe autoritati:
Femeie: "Oamenii sa-si stranga, dar unde sa le punem? Eu le strang si iau sacul acasa. Dar, daca ar face primaria, macar in zilele de sarbatoare, doua, trei containere, ar fi alta situatie!"
Barbat: "Iesim in aer curat, asta vrem. Ca ne-am saturat de stat in casa. Toata iarna!"
Trei tineri care scuipa cu nonsalanta coji de seminte au fost nevoiti sa aprinda focul langa o groapa plina cu peturi. Nu le face placere, dar n-au avut de ales.
La 10 kilometri de Bucuresti, la marginea unei paduri ocrotite de lege se vad semnele unei sarbatori bogate. Padurea Raioasa, un monument al naturii protejat de lege, si-a primit numele de la lichenii care dau un aspect bolnavicios copacilor. Din pacate, primavara, in special dupa sarbatori, padurea ar trebui sa se numeasca Padurea cu gunoaie. Mormane de gunoaie pot fi vazute peste tot.
Nimic nu pare sa-i sperie pe romani sa arunce gunoiul. Legea picnicului, in vigoare de patru ani, prevede amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care isi bat joc de natura. Cum n-au fost prea multi taxati isi vad mai departe de treaba.