Cutremure în Turcia și Siria: Continuă salvările miraculoase chiar și după mai bine de 200 de ore | GALERIE FOTO
Numărul morților după cutremurele uriașe de la începutul săptămânii trecute a depășit 41.000 în Turcia și Siria.
În cele două țări, 26 de milioane de sinistrați au nevoie de asistență umanitară, a avertizat directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Momentul în care o femeie de 77 de ani, din Adyiaman, e scoasă de sub un morman de moloz după 212 ore de la cutremurul care a devastat Turcia a fost filamat. În altă parte, o tânără e găsită în viață după mai bine de 200 de ore, aproape 9 zile.
După atâtea zile petrecute în condiții imposibil de imaginat, e un adevărat miracol că acești oameni au scăpat cu viață. Dar salvatorii au tot mai puține speranțe că vor mai găsi supraviețuitori.
Salvator: „Nu mai auzim sunete, după trei-patru zile nu mai auzim nimic, dar tot spunem: 'Dacă mă auziți, loviți în perete cu ceva! Faceți orice fel de zgomot!'. Avem gadgeturi, sonare, cu care putem auzi clar, chiar dacă zgârie peretele cu unghiile”.
Supraviețuitorii ajung imediat la spital, unde medicii continuă lupta pentru viețile lor.
Medic: „În cele opt zile în care a fost prinsă sub ruine, a suferit leziuni ale țesutului, din cauza foametei și a setei. Alți pacienți suferă, cel mai probabil, de insuficiență renală, de aceea trebuie să o monitorizăm la Terapie Intensivă”.
Chiar și după mai bine de 200 de ore, adică în cea de a 9 zi după cutremurul cel mare, au mai fost scoși dintre dărâmături câțiva supraviețuitori.
Strigătele de jale și durere se înalță spre cer la Adiyaman, unul dintre orașele cel mai greu lovite după cutremure.
Fatima încearcă să se încălzească, printre ruinele orașului Adyaman. Şi ca într-o lungă rugăciune înșiră numele morților din familia ei - 13 au pierit la cutremur și zece copii au rămas orfani: „Mama, tata, surori, frați, cumnata...”.
Arată într-o fotografie locuința ei, un apartament de patru camere, unde viețuiau membri ai familiei din trei generații. Dincolo de șosea se poate vedea ce a mai rămas - un mormânt de moloz, pentru cei dragi.
În jur, zi și noapte excavatoarele sapă prin moloz, pentru recuperarea celor morți.
Cei vii îndură frigul nopții când temperaturile coboară mult sub limita înghețului.
Printre cei care au pierit după cutremure se numără și mulți sportivi. Un handbalist de națională, Cemal Kutahya, de 32 de ani, care a jucat în România un an, la echipa din Suceava, a fost găsit fără suflare în ruinele locuinței sale. Și nu doar el. Au murit și băiețelui lui și soția care era însărcinată în luna a cincea.
Un imens cimitir cu gropi comune se mărește de la zi la zi la marginea orașului Adyaman.