Biblioteca Națională, printre clădirile care au pus mesaj că n-au autorizația ISU. ”Mă sperie un astfel de loc”
"Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu" - cu acest mesaj au început deja să fie întâmpinaţi oamenii în clădirile care nu sunt sigure, din punctul de vedere al legislaţiei ISU.
Schimbarea vine după ce acum o săptămână a intrat în vigoare legea care îi obliga pe proprietarii de localuri, hoteluri sau spaţii comerciale să îi avertizeze printr-un panou pe clienţi că intră într-o clădire fără autorizaţie de securitate la incendiu. Dacă unele clădiri care sunt administate de instituţii publice au intrat în legalitate, patronii de localuri nu au luat măsuri.
Pe uşă unui centru comercial din Sectorul 2 al Capitalei a apărut afişul care îi anunţă pe clienţi că păşesc într-o clădire care nu are autorizaţie pentru securitate la incendiu. Cladirea-mamut, numită de bucureşteni circul foamei de la Piaţa Delfinul, a fost construită în vrema lui Ceauşescu şi găzduieşte acum magazine şi locuri de joacă.
Femeie: "Nu este normal ca o clădire aşa importantă să nu aibă autorizaţie. Acum că am fost informată, am să încerc să o evit şi să caut clădirile sigure."
Bărbat: ”Mă gândesc la siguranţa mea. Încerc să evit, dar am nevoie să cumpăr de aici."
Un astfel de panou a fost pus de curând şi pe uşa Bibliotecii Baţionale, inaugurata în urmă cu 6 ani.
Daniel Voicu, compartimentul pentru situaţii de urgenţă din Bibliotecă Naţională: "Ca urmare a intrării în vigoare, am ales să îi informăm pe cei care vin aici că este o clădire fără autorizaţie. Ministerul Culturii care administrează această clădire face demersuri pentru autorizare."
Studentă: "Mă sperie un astfel de loc, dar nu am ce să fac. Chiar trebuie să vin aici la bibliotecă."
Studentă: "Localurile fără autorizaţie am să încerc să le evit, mai ales că acum sunt obligaţi să ne anunţe."
Chiar dacă în Centrul Vechi sunt încă zeci de restaurante şi cluburi care nu au obţinut autorizaţie pentru securitate la incendiu, pe uşile localurile nu am găsit nici urmă de afişe care să avertizeze clienţii.
Adrian Marin, ISU București: "A trecut deja o săptămână de când legea a intrat în vigoare şi am observat că nu au fost mulţi cei care au intrat în legalitate. Amenda este de 5 mii de lei."
Proprietarii clădirilor spun că nu au intrat în legalitate din cauza preţurilor mari.
Octav Dură, Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti: "Autorizarea este o provocare financiară pentru proprietari. Costă de la 10 mii de euro la 60 de mii de euro."
În continuare, situaţia spaţiilor comerciale şi a şcolilor fără autorizaţie rămâne critică. Numai în Bucureşti, sute de localuri şi instituţii de învăţământ sunt fără autorizaţie de securitate la incendiu.