Benzina și motorina se tot scumpesc în România. Ce se întâmplă cu gazele
Primăvara a venit cu noi creșteri de prețuri. În benzinării, carburanții s-au scumpit și de trei ori în ultima săptămână, astfel că un plin de benzină ori de motorină costă mai mult cu câțiva lei.
Cu toate acestea, piața de energie ar putea fi ceva mai liniștită anul acesta, spun specialiștii. Dacă vorbim de gaze naturale, Uniunea Europeană pregătește achiziții comune, pentru a negocia un preț mai bun, iar cel al energiei electrice ar urma să fie calculat diferit.
În Capitală, la unele benzinării, un litru de motorină standard trece de 7 lei și 30 de bani, în timp ce benzina ajunge la 6 lei și 70 de bani.
În ultima săptămână, unele lanțuri de benzinării au crescut de trei ori prețurile, puțin câte puțin, cu câte 4-5 bani. Cu alte cuvinte, în doar o săptămână, un plin de benzină sau motorină de 50 de l s-a scumpit cu aproximativ 4 lei.
Prețurile au crescut și scăzut de mai multe ori în ultima perioadă, după eliminarea reducerii de 50 de bani de la pompă, conform site-ului peco-online.ro, însă față de luna trecută, motorina s-a ieftinit cu aproximativ 4 procente, în timp ce benzina s-a scumpit ușor.
Aproximativ o treime din prețul unui litru de carburant este influențat de barilul de petrol, care în ultima lună a avansat cu câteva procente.
Radu Puiu, analist XTB România: ”Prețul barilului este reprezentat în dolar american. De la începutul anului, în jur de 5,5% a fost avansul pe care l-a obținut moneda americană în raport cu leul românesc, prin urmare și de aici este posibil să vedem această ajustare”.
Vor urma noi scumpiri la pompă
Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE: ”Se pare că România are în acest moment printre cele mai mici prețuri la pompă la benzină și motorină din Europa. Apare natural o tendință de egalizare a prețurilor din Uniunea Europeană, între prețurile diverselor state, și atunci operatorii de piața românească tind să egaleze aceste prețuri cu cele medii de pe piața europeană”.
Nu este exclus ca în următoarea perioadă să asistăm la noi creșteri de prețuri la pompă, urmate de scăderi, spun specialiștii.
Pe de altă parte, în cazul gazului, am putea vedea tarife mai mici anul acesta. Uniunea Europeană pregătește prima achiziție comună. Cu alte cuvinte, negocierea prețului va fi făcută pentru o cantitate mai mare de gaz, pentru mai multe țări. Și România ar urma să participe.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: ”Se pare că vom avea un prim contract semnat pentru livrare în iunie, mecanismul acesta are rolul de a strânge mai mulți cumpărători europeni. Dacă fiecare stat membru va merge individual și va achiziționa gaze, atunci va exista o competiție inclusiv intraeuropeană, care va duce la prețuri mai mari. Nu este o garanție că prețurile vor scădea, dar aceasta este logica acestui mecanism”.
Iar săptămâna viitoare, Comisia Europeană va propune o schimbare a mecanismului prin care se calculeaza prețul energiei electrice și felul în care gazul natural îl influențează.