Gazele și petrolul au revenit la prețurile dinaintea războiului. Experți: ”Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece”
Războiul ne-a adus un an greu și din punct de vedere economic. Prețurile au urcat galopant în mai toate domeniile, după ce gazul și petrolul au ajuns la valori record.
Europa a reacționat în fața acestei crize și a găsit noi surse de energie care să reducă dependența de Rusia.
Noi continuăm să importăm gaz rusesc, însă avem o capacitate de producție mai mare. Din fericire, pentru moment, prețul gazului a revenit la un nivel apropiat de cel de dinainte de război.
La fel și petrolul. Totuși, ”nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece", avertizează experții.
Imediat după începerea războiului, prețurile din domeniul energiei au urcat la valori record.
Gazul, de pildă, a depășit 340 de euro pe mwh în vară, însă, de atunci a coborât până la nivelul de dinainte de război, de aproximativ 50 de euro.
Și petrolul a revenit la nivelul de acum un an, după ce crescuse cu peste 50%.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: ”Ar trebuie să nu ne îmbătăm cu apă rece, pentru că au fost niște furtuni perfecte, să le numesc așa, care au determinat condițiile de criză, atât în vara lui 2022, cât și acum de liniște, în 2023. Trebuie însă să ne gândim că pentru 2023 vom avea provocări în continuare”.
Ștefana Todică: ”Dacă vorbim de gaz, Europa a găsit noi surse rapid și a reușit să reducă dependența de Rusia, de la 40% în urmă cu un an, la sub 10%. Și România a reușit să crească crească producția, prin exploatarea zăcămintelor de la Midia, și să încheie un parteneriat pentru gaz cu Azerbaidjan. Adunate, cantitățile ar putea înlocui gazul rusesc, în teorie, însă încă mai importăm din Rusia și avem nevoie, în special iarna, când temperaturile scad foarte mult”.
Nu se știe ce efect va avea la pompă embargoul impus petrolului din Rusia
Din păcate, deși a scăzut acum, prețul energiei a dus la scumpiri în lanț.
Claudiu Demian, analist economic Goldring: ”Conflictul și-a pus amprenta în special asupra prețurilor mărfurilor. Având în vedere poziția dominantă a Rusiei din piața de energie, dar și cota importantă a Ucrainei în ceea ce privește exportul de cereale și produse agricole. Asta a dus și la o inflație galopantă, iar dobânzile au fost și ele în creștere, la fel și ratele celor cu credite. Pare însă că ce a fost mai rău a trecut”.
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR: ”Dacă dobânzile nu ar fi crescut am fi putut intra într-o spirală inflaționistă din care nu am fi ieșit deloc bine. Se pare că vedem deja rezultatele, perspectiva noastră de inflație arată destul de bine, vedem inflația scăzând accelerat”.
Riscuri există, însă. De pildă, nu se știe încă ce efect va avea la pompă embargoul impus pentru țiței și produse petroliere din Rusia.