Becali vs Romania. Patronul Stelei da Romania in judecata la CEDO si spera la rejudecarea dosarelor
George Becali nu mai suporta refuzul judecatorilor care nu-i permit sa iasa din inchisoare o zi, pentru a merge acasa si da Romania in judecata la CEDO.
Patronul Stelei se plange ca instantele nationale i-au incalcat mai multe drepturi fundamentale si cere condamnarea Romaniei. Aceasta varianta i-ar permite sa obtina rejudecarea tuturor proceselor in care a fost condamnat.
George Becali va incerca miercuri sa ii convinga pe judecatorii Curtii de Apel sa il lase macar 24 de ore, insotit de escorta, sa dea o fuga pana acasa, ca sa-si vada familia.
Marti insa el a vazut si aprobat plangerea pe care un profesor de la Facultatea de Drept din Cluj si avocatul sau au redactat-o si pe care o vor trimite de urgenta la CEDO.
George Becali se plange ca nu a avut parte de procese echitabile, dar si ca instantele nu au fost impartiale. Intre altele, Becali sustine ca justitia nationala nu a respectat articolul 7 din conventia Europeana a Drepturilor Omului, condamnandu-l pe baza unei legi lipsite de predictibilitate.
In dosarul valiza de exemplu:
In 2008, cand a promis bani, reclamantul avea imaginea faptului ca legea nu incrimineaza astfel de acte. I se spusese asta intr-un document oficial emis de DNA care parea sa fie definitiv in acel moment.
In plus, Becali critica instanta de recurs care l-a trimis dupa gratii, fara sa descopere elemente noi care sa justifice o condamnare dupa o achitare. Si sustine ca procesele sale au fost judecate de magistrati egali in grad doar impartiti in complete diferite.
Matematic, sustine Becali, in dosarul schimbului de terenuri din opt judecatori egali in grad, cinci au fost pentru achitare si doar trei pentru condamnare. Soarta a fost decisa de completul de recurs cu majoritate simpla.
Pentru aceste motive, considera Becali, procedura de recurs a fost lipsita de echitabilitate, numarul membrilor nefiind o forma de a asigura un alt grad de jurisdictie".
Sperantele lui Gigi Becali se indreapta spre Bruxelles unde CEDO judeca eventualele incalcari ale drepturilor sale. Daca primeste decizie favorabila, poate cere rejudecarea tuturor dosarelor. Totul depinde de viteza cu care judecatorii europeni se ocupa de procedurile sale, asta ca nu cumva sa execute intreaga pedeapsa.