Bebelușul din Suceava decedat după botez ar fi avut „o moarte violentă”. Datele publicate în raportul INML
Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici din București a publicat raportul referitor la motivul decesului bebelușului după botezul săvârșit la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”. Copilul a avut o moarte violentă.
În ianuarie 2021, bebelușul în vârstă de o lună și 16 zile, a fost botezat la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, din Suceava.
După ce a fost scufundat în apă, copilul s-a oprit brusc din plâns. A intrat în stop respirator, a fost internat la secția de ATI a Spitalului Județean Suceava și a murit în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie.
Un dosar penal a fost deschis atunci, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. După trei luni, legiștii suceveni Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică, scrie Monitorul de Suceava.
Raportul de la INML îl contrazice pe cel local
Medicii legiști au constatat că moartea bebelușului a fost una violentă, prin aspirare de lichid (apă), însă insistă și pe problemele de sănătate ale copilului.
Bebelușul, într-adevăr, a fost născut prematuri și a stat internat o bună perioadă de timp în spital, având printre altele prematuritate, pierdere de masă musculară, hepatită cronică formă ușoară/moderată, pneumonie interstițială.
„Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefaloptaiei posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este una din concluziile din raportul medico-legal.
Reacția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Raportul publicat de INML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, astfel că a fost întocmită o contestație pentru a avea o constantă a concluziilor, a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire.
De asemenea, Arhiepiscopia a transmis că își arată sprijinul necondiționat față de familia copilului decedat, „ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică”.
„Rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute”, a mai transmis Arhiepiscopia.
În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării.