Beatrice Rancea, directoarea Operei din Iaşi, pusă sub control judiciar. Care sunt acuzațiile

×
Codul embed a fost copiat

Managerul Operei Naţionale din Iaşi, Beatrice Rancea, scapă de arestul preventiv, dar rămâne sub supravegherea poliţiştilor.

În acest dosar, procurorii au luat aceeaşi măsură şi faţă de alte 10 persoane.

Fosta balerină conduce Opera Națională din Iași. Anchetatorii vorbesc despre un grup infracțional organizat și au dispus aceeași măsură precum în cazul ei pentru alte zece persoane. Beatrice Rancea nu a comentat acuzațiile.

Procurorii DIICOT au intrat în clădirea Operei Naționale din Iași dimineața - puțin după ora 8. Beatrice Rancea - directorul instituției - a fost prima vizată de cercetări.

Anchetatorii o bănuiesc că - din 2014 și până acum - ar fi condus un grup infracțional organizat care a delapidat 5 milioane de lei din subvențiile și banii primiti de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Citește și
Beatrice Rancea
Percheziții la Opera din Iași. Cum ar fi reușit să delapideze grupul condus de Beatrice Rancea peste 1 milion de euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

 

CITEŞTE ŞI: Toma Cuzin, Firicel din "Las Fierbinţi, a fost gardă de corp pentru un personaj misterios. Ce a dezvăluit. "Erai un căţeluş"

 

După o noapte de audieri fosta balerină şi alte 10 persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Acuzaţiile procurorilor sunt grave - deturnare de fonduri, fals şi uz de fals. Suspecţii sunt bănuiţi că au sustras peste un milion de euro din bugetul Ministerului Culturii în ultimii 7 ani.

 

14 ore a durat audierea managerului Operei din Iaşi, Beatrice Rancea. La patru dimineaţa, procurorii au lăsat-o să plece acasă, dar sub control judiciar.

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT București: "Procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar faţă de 11 inculpaţi. Pentru o perioadă de 60 de zile. Au fost duse la audieri 14 persoane".

Beatrice Rancea nu a putut fi contactată pentru a comenta scandalul în care a fost implicată. Vorbesc în schimb angajaţii concediaţi. Fosta contabilă a Operei a semnalat de mai multă vreme nereguli în cheltuirea banilor. Aceasta susţine că opera ar fi cumpărat inutil 20 de aspiratoare, deşi existau doar 5 femeie de serviciu, 28 de calculatoare şi peste 500 de becuri şi neoane. Cele mai multe achiziţii publice s-ar fi făcut fără licitaţie, aşa cum prevede legea.

Simona Gogan, fosta contabilă Opera Națională Iași: "Vorbeam despre angajări fictive, pot să le spun, atât timp cât persoana respectivă nu presta nicio muncă în instituţie. Foamna Rancea ori nu cunoaşte legea, ori nu vrea să ţină cont de lege".

Manager al Operei Naţionale Iaşi din anul 2011, Beatrice Rancea este acuzată de liderii de sindicat că făcea angajări preferenţial, că punea în roluri doar anumiţi actori din anturajul său şi că dădea ilegal afară artiştii. Sesizări despre aceste neregului au fost trimise inclusiv la Ministerul Culturii.

Marius Aftaragaci, preşedinte Sindicat Artis Opera Iaşi: "Vă dau un exemplu, ne-am trezit că s-au făcut evaluările anuale, după 9 luni de zile. Pe lângă faptul că s-au făcut mai târziu, erau afectaţi negativ mulţi membri de sindicat. Noi eram în proteste, la momentul ăla, părea că e o răzbunare, între timp s-a revenit asupra evaluărilor".

Anchetatorii susţin că Beatrice Rancea ar fi coordonat o gruparea infracţională care ar fi obţinut 5 milioane de lei de la bugetul statului pentru promovarea culturii. Sumele ar fi fost folosite pentru a deconta produse sau servicii fictive către mai multe persoane din Iaşi şi Bucureşti. O parte din bani - susţin procurorii - ar fi ajuns şi la o celebră creatoare de modă din Capitală, pentru a confecţiona costume care nu au ajuns niciodată la Opera din Iaşi.

 

26 de percheziții ale DIICOT în București și Iași

 

Luni dimineaţă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi.

După percheziţii, Beatrice Rancea a fost ridicată de poliţişti şi dusă la sediul DIICOT Iaşi pentru audieri.

Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat în Iaşi şi Bucureşti un grup infracţional organizat condus de către Beatrice Rancea, actual manager al Operei Naţionale Române din Iaşi şi fost director al Operei din Bucureşti.

Membrii grupului au obţinut sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii.

Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi.

Investigaţia procurorilor a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile.

Scopul ar fi fost delapidarea sumelor de bani, prin manopere frauduloase, pentru satisfacerea intereselor proprii ale membrilor grupului şi ale colaboratorilor acestora.

"Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate", spune Poliţia Română.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Învățător din Iași, acuzat că țipă și bate elevii. O mamă a instalat o cameră video pe hainele fetei
Învățător din Iași, acuzat că țipă și bate elevii. O mamă a instalat o cameră video pe hainele fetei

Ţipă la elevi şi chiar îi loveşte. Sunt acuzaţiile scandaloase aduse unui învăţător de la o şcoală din Iaşi.

Percheziții la Opera din Iași. Cum ar fi reușit să delapideze grupul condus de Beatrice Rancea peste 1 milion de euro
Percheziții la Opera din Iași. Cum ar fi reușit să delapideze grupul condus de Beatrice Rancea peste 1 milion de euro

Cutremur în lumea artistică din România! Managerul Operei Naționale din Iași, cunoscuta, se numără printre cei vizați de o anchetă a procurorilor într-un caz uluitor.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.