Percheziții la Opera din Iași. Cum ar fi reușit să delapideze grupul condus de Beatrice Rancea peste 1 milion de euro
Cutremur în lumea artistică din România! Managerul Operei Naționale din Iași, cunoscuta, se numără printre cei vizați de o anchetă a procurorilor într-un caz uluitor.
Ar fi condus ceea ce oamenii legii numesc "o grupare infracțională", care ar fi încasat peste 1 milion de euro prin diverse tertipuri de la Ministerul Culturii. Conform datelor făcute publice de DIICOT banii ar fi ajuns în buzunarele a 14 persoane, printre care și fosta balerină.
Procurorii DIICOT au intrat în clădirea Operei Naţionale puțin după 8 dimineața. Susțin că, din 2014 și până în prezent, grupul condus de Beatrice Rancea, a obţinut subvenţii şi diverse alocări de bani de la bugetul de stat în valoare de 5 milioane de lei. Șase ore au durat audierile inițiale.
Conform surselor din anchetă, o parte dintre achiziţiile frauduloase erau mascate prin cumpărarea unor costume de la o creatoare de modă din Capitală - costume care, în realitate, ar fi existat doar pe hârtie.
Anca Viiac, purtător de cuvânt IPJ Iași: "Astăzi sunt efectuate 27 de percheziţii domiciliare, urmând a fi puse în aplicare 14 mandate de aducere".
Dosarul penal vizează constituirea grupului infracțional, delapidarea în formă continuată, fals şi uz de fals. Și așa, situația, la Opera Națională, este delicată. Angajații au protestat în nenumărate rânduri în fața instituţiei de cultură, reclamând neregulile de ordine interioară şi ameninţări.
Marius Aftaragaci, preşedinte sindicat Artis Moldova: ”Probleme nu numai de natură de achiziţii financiare pe care foarte puţin le cunoaștem, dar probleme de alt ordin, de organizare, de atmosferă, de oameni care au fost daţi afară, procese şi aşa mai departe. Nu există transparență absolut deloc în ceea ce priveşte activitatea de achițizii financiare sub nicio formă, nu aveam niciun acces noi acolo”.
Audierile sunt în plină desfășurare. Managerul Beatrice Rancea nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzațiile extrem de grave care îi sunt aduse. Fosta balerină conduce instituția de aproape zece ani. Rancea a mai fost în vizorul anchetatorilor şi în anii trecuţi, după ce foşti angajaţi au reclamat faptul că au fost daţi afară în mod abuziv, iar multe achiziţii publice s-ar fi făcut fără licitaţii.
Doar în 2020, Corpul de Control al ministrului Culturii a găsit 140 de nereguli, în instituție, conform site-ului culturaladubă.ro. O anchetă comună a Parchetului și a Inspectoratului Teritorial de Muncă este încă în desfășurare.
Sursa: Pro TV
Etichete: delapidare, beatrice rancea, grup infractional,
Dată publicare:
01-03-2021 16:43