Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu se extinde semnificativ. Comandantul unității a oferit, pentru Știrile ProTV, câteva detalii
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu se va extinde, în următorii 15-20 de ani, și va putea găzdui 50.000 de militari NATO.
Proiectul implică investiții de 12 miliarde de lei din partea statului român. Multe dintre informații privind extinderea bazei rămân secrete, dar comandantul unității a dezvăluit, pentru Știrile PRO TV, câteva detalii.
Militarii români au testat cu elicopterele zona viitoarelor piste care urmează să se construiască la baza aeriană Kogălniceanu. Noile facilități militare se vor întinde pe o suprafață de 2.200 de hectare, în vecinătatea aeroportului. Vechea bază este construită în 1960 și a fost la un pas să fie desființată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Proiectul prevede un nou turn de control, două piste, cazărmi, hangare de mentenanță, căi de rulare și zone de staționare pentru avioane de luptă și elicoptere, dar și centre sociale. Comandantul bazei spune că unele dintre informații sunt clasificate drept secrete de stat.
Mii de civili vor lucra în noua bază
Cdor. Eduard Dodu, comandant Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu: „Estimăm din o prezență pe care o avem azi un număr de patru-cinci ori mai mare. Dar, mă scuzați, nu pot să vă dau cifre”.
Aproape 50.000 de soldați din toate statele NATO vor trăi în noua bază, unde vor fi angajați mii de civili.
Cdor. Eduard Dodu, comandant Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu: „Zona socială este destinată petrecerii timpului liber, respectiv terenuri de sport, săli de sport, zone de antrenament, zone de cazare și facilități legate de servirea mesei”.
12 miliarde de lei a alocat statul român pentru transformarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. În paralel americanii au cheltuit deja 50 de milioane de dolari. Și NATO a alocat o sută de milioane de dolari pentru dezvolvarea unor facilități în 2023.
Noile construcții militare se vor realiza pe o suprafață desfășurată de 30 de hectare la care se vor adăuga drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare.
Lucrările, momentan în faza de proiectare
În acest moment, la Mihail Kogălniceanu se află soldați români, americani, francezi, belgieni, italieni și olandezi. Cifra exactă nu e dezvăluită, dar este de ordinul miilor.
Andrei Pătrașcu, pilot: „Infrastructura ar avea loc să fie mai îmbunătățită atât la partea de aerodrom și partea de spații de cazare, spații de desfășurare a acțiunilor, a pregătirii misiunilor”.
Alexandru Ciurea, pilot șef, Escadrila 572 elicoptere: „Nu sunt din Constanța, dar lucrez la Mihail Kogălniceanu din 2015 și motivul principal pentru care am rămas pe locație a reprezentat oportunitățile în primul rând de a lucra cu parteneri străini”.
Deocamdată, lucrările sunt în faza de proiectare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: NATO, baza aeriana mihail kogalniceanu,
Dată publicare:
01-07-2022 20:04