Baza Aeriană de la Borcea, locul în care piloții români și cei ucraineni vor prinde „aripi” pe temutele avioane F-16
De luni, Centrul European de Instruire a piloților de avioane F-16 de la Borcea este operațional.
Acolo se vor pregăti piloții români, în special cei care până de curând au zburat cu MiG-urile 21 Lancer. Tot acolo sunt așteptați să se pregătească și piloții ucraineni. Pentru acest program, forțele aeriene din Regatul Țărilor de Jos au trimis deja cinci aparate de zbor multirol.
Centrul European de Instruire a piloților de avioane multirol F-16 din Baza Aeriană de la Borcea este o premieră pentru care au lucrat americanii de la Lockhead Martin care au trimis și instructori și forțele aeriene olandeze și daneze.
Șapte piloți români, primi cursanți
Primii cursanți sunt șapte piloți români care au la activ sute de ore de zbor ca piloți de vânătoare, dar pe bătrânele Mig- uri 21 LanceR.
„Red”, pilot de vânătoare: „F-16 este mult mai performant, mult mai nou. Are mai multă tehnologie, iar această tehnologie este menită să ajute pilotul în situații reale de luptă”.
Directorul Centrului European de Instruire: „În cadrul acestui centru nu se vor executa cursuri doar de a trece pe aeronave de tip F-16, se vor executa și cursuri de upgrade pilot, cât și de instructor.
Centrul european de pregătire din baza aeriană de la Borcea va avea alocate între 12 și 18 avioane F-16, toate livrate de aviația regală din Țările de Jos. Iar aici se vor pregăti nu doar piloții români, ci, cel mai probabil, și cei ucraineni, dar mai ales piloți din statele Alianței Nord Atlantice care sunt dispuse să plătească pentru acest program de pregătire.
Deocamdată, niciun oficial nu a precizat câți piloți ucraineni se vor pregăti în România și când.
Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: „Vreau să felicit România, încă o dată, pentru rolul conducător în furnizarea de asistență pentru Ucraina”.
Kaisa Ollongren, ministurl Apărării din Țările de Jos: „Ne permite să ne întărim angajamentele noastre, privind întărirea securității pe flancul estic al NATO, angajamentele de a continua să sprijinim Ucraina, antrenându-i piloții și întărindu-i forțele aeriene”.
Alte avioane sunt așteptate să ajungă la Baza Borcea
În baza aeriană de la Borcea au ajuns deja primele cinci avioane F-16 olandeze, iar cursurile vor dura între 4 și 22 de săptămâni.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: „Luând în considerare actualul context geopolitic și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, centrul devine un hub esențial al consolidării securității și solidarității între aliații și partenerii NATO”.
Pe de altă parte, primele trei avioane din cele 32 ce sunt livrate de Norvegia vor ajunge în baza 86 de la Borcea peste doar câteva zile. Și astfel vor completa escadrilele de aparate de zbor ce vor asigura misiunile de poliție aeriană și protecție a flancului de sud-est al alianței NATO.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, ucraineni, baza militara, piloti, f-16,
Dată publicare:
13-11-2023 19:52