Bataie de joc si nepasare totala. Doar 10% din sosele si autostrazi sunt protejate de parazapezi
Autoritatile din Romania prefera sa cheltuiasca munti de bani pentru deszapezire, decat sa investeasca in sisteme de protectie a drumurilor. Doar 10% din sosele si autostrazi sunt la adapostul unor parazapezi.
Pe Drumul National 1, la iesirea din Otopeni, sute de masini au stat anul trecut in nameti o noapte si o zi. Autoritatile nu au montat garduri de protectie, iar vantul a mutat zapada de pe camp. La fel se va intampla si acum, pentru ca intre timp nimeni nu s-a mai gandit la aceasta problema.
In caz de ninsoare, un astfel de vant ar spulbera si ar pune zapada pe drumul national. Din pacate, nu exista parazapezi, iar acolo unde au fost montati, sunt pe doar o distanta de 100 de metri si par total ineficienti. Acesta arata ca o sita.
Si pe Autostrada Soarelui, vantul aduce toata zapada pe asfalt, pentru ca nu exista garduri de protectie. Unele au fost furate de hoti, iar cele care au mai ramas sunt ca o picatura intr-un ocean.
Mai putin ar costa copacii pusi langa drumuri. Ministerele Mediului si Transporturilor si-au luat angajamentul sa-i planteze, dar nu s-au tinut de cuvant.
Perdelele forestiere de protectie ar trebui sa aiba o latime de pana la 12 metri si sa fie amplasate la aproape 20 de metri de sosea. In concluzie, deszapezirea s-ar face cu eforturi mici, respectiv bani putini. Iar bugetul ne-ar ajunge si pentru utilaje mai performante.
Romania are nevoie de 1.600 de kilometri de parazapezi. Pana acum, responsabilii au montat doar 150 de kilometri.