46 de milioane de euro, cheltuite pe o harta inutila. Ce scrie in dreptul localitatilor care au fost maturate de viituri
Romania a dat 46 de milioane de euro pentru intocmirea unei harti nationale de hazard si risc in caz de inundatii, insa aceasta nu este de niciun folos.
In dreptul localitatilor in care casele au fost acum pur si simplu maturate de viituri scrie ca nu exista nicio problema. In unele localitati afectate de puhoaie riscul mentionat este mic sau nesemnificativ.
Acestea sunt imaginile dezastrului in urma ploilor torentiale care au afectat Romania: Casele dintr-un cartier rezidential de langa Ramnicu Valcea sunt luate de ape involburate si purtate ca niste jucarii. Se intampla in localitatea Vladesti. Harta intocmita de Apele Romane, in loc sa ne avertizeze in privinta acestor riscuri, ne anunta sec: gradul de afectare a populatiei este mic.
In localitatea Vaideeni, judetul Valcea, sute de oameni abia au reusit sa scape cu viata din calea puhoaielor. In schimb, harta riscurilor de inundatii nu prezinta niciun risc.
Aceeasi harta sustine ca in Novaci, judetul Gorj, gradul de afectare a populatiei este mic si doar in sudul localitatii. Din pacate, viitura a lovit in plin toata zona si, ironia sortii, i-a surprins chiar pe angajatii Apelor Romane.
“Venisem de la o alta inundatie, ne schimbam, a fost o fractiune de secunda. Ne-am trezit cu viitura peste noi. Am scapat noi, in rest cazarmament, utilaje, au ramas toate sub apa", spune un angjat de la Apele Romane.
In Caras-Severin au fost sapte localitati inundate, iar situatia cea mai grava este in Tigvaniul Mic. Harta, pentru care s-au platit 46 de milioane de euro, arata ca nu exista niciun risc de inundatii.
Sute de localnici din comuna argeseana Barla si-au petrecut noaptea trecuta in camine culturale, scoli, dispensare. Apa le-a distrus casele, desi pe harta suntem informati ca riscul de inundatii este nesemnificativ.
La doar 60 de kilometri distanta, in acelasi judet, oamenii nu trebuiau sa-si faca nicio grija, conform specialistilor de la Apele Romane. Si totusi, 80 de familii au ramas acum fara case si gospodarii din cauza viiturii.
Reporterii PRO TV au incercat sa afle de ce hartile de risc nu prevad pericolele sau sustin ca acestea sunt infime. Cei de Apele Romane nu au raspuns solicitarii si nu au oferit deocamdata explicatii. Romania este obligata de Comisia Europeana sa identifice pe harta locurile cu risc de inundatii. Bruxelles-ul ne-a dat pentru intocmirea acestor harti 36 de milioane de euro, restul de 10 milioane de euro au fost platiti din bugetul statului.
Sursa: Pro TV
Etichete: cod rosu, inundatii, apele romane, gorj, Ramnicu Valcea,
Dată publicare:
31-07-2014 19:39