Cum a fost posibil ca doua case noi sa fie luate de ape in 10 secunde. Dezvoltatorul cartierului spune ca are toate avizele
Imaginile cu doua case luate de viitura in Valcea au socat opinia publica. Cum a fost posibil ca doua case noi, cu etaj, sa fie spulberate in cateva zeci de secunde?
Dincolo de debitul mare al raului, de o suta de ori fata de normal, aceste locuinte ar fi trebuit teoretic sa reziste.
"Daca va uitati la case, nu au nici macar temelie. Uitati-le acolo, este un beci, nu o fundatie. Nu aveau voie sa construiasca pe albia raului. Probail in proiect exista cu temelie rigida", a spus un reprezentant al Apelor Romane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnicii spun ca fix unde au fost ridicate casele pe vremuri era o balastiera, ceea ce ridica anumite semne de intrebare asupra solului, daca acesta poate sa sustina asemenea constructii, daca dezvoltatorul ar fi trebuit sau nu sa primeasca autorizatie de constructie.
Unul dintre dezvoltatorii cartierului rezidential din care faceau parte cele doua case sustine ca a primit toate avizele necesare in 2010 si ca a respectat intocmai normele in vigoare.
"Intr-adevar, candva a fost o balastiera acolo, dar nu are nicio legatura, au fost niste constructii mult mai mari decat ce am facut noi, patru case, au fost niste depozite de ciment. Studiu geologic avem pe fiecare bucata de teren. Avem toate avizele necesare de la Apele Romane, de la mediu. Dar casele nu au fundatie! Pai, fundatia a luat-o apa", a spus Marian Neacsu, dezvoltatorul proiectului imobiliar.
"Eu am filmari de cand a venit apa si inceput sa sape acolo si nu a existat nicio fundatie acolo, decat ce se vede", il contrazice insa un martor.
Costel Sofronie, expert in constructii hidrotehnice si profesor la Universitatea Tehnica din Cluj, a urmarit cu atentie imaginile: "A fost erodat mai intai pamantul de sub casa, apoi casa a cazut cu totul. Casele acestea sunt constuite pe materialul acesta care foarte usor se erodeaza, oricat de bine ar fi casele facute nu este suficient daca nu au si o fundatie corespunzatoare".
In plus, mai spune expertul, conform ultimelor studii facute in zonele de risc lucrarile de aparare ar fi trebuit sa fie cu mult mai inalte in zona si sa ii protejeze pe oameni. In momentul in care s-a umflat Olanestiul avea cel putin 5 metri adancime si 30 de metri latime.
Sursa: Pro TV
Etichete: inundatii, case, viituri, Ramnicu Valcea, olanesti,
Dată publicare:
31-07-2014 18:17