Bataia pe studenti a universitatilor romane. Ce avantaje au elevii care se inscriu inainte sa dea BAC-ul


Ultimul update: Vineri 06 Mai 2016 06:37
Data publicarii: Marti 03 Mai 2016 19:54
Categorie: Stiri actuale

Universitatile noastre au luat modelul celor straine, care organizeaza admiterea inainte ca elevii sa termine liceul. Asa ca viitorii absolventi se pot inscrie la anumite facultati, care ii primesc din toamna, daca iau BAC-ul.
 

Altele au deja o sesiune de preadmitere, ca sa-i atraga pe candidatii bine pregatiti. Una dintre facultatile care au preadmitere este cea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA Bucuresti. Pe cele 200 de locuri fara taxa s-au inscris aproape 300 de candidati din clasa a 12-a si chiar a 11-a. Tinerii au sustinut deja un examen scris, iar nota va fi luata in calcul la vara, cand isi vor depune dosarele complete.

Preadmiterea aduce avantaje de ambele parti: in timp ce absolventii isi testeaza fortele, facultatile isi ocupa locurile mai devreme, ca in occident.

Cristian Parvulescu, decanul facultatii de stiinte politice SNSPA: ''Avem 2 sesiuni de preadmitere, una in aprilie si a doua in iulie, dupa BAC urmand ca pe baza lor sa se faca admiterea propriu-zisa, care cosnta depunerea unui dosar si parcurgerea acestei pretestari."

Si la Cluj, la Universitatea Babes Bolyai, au loc in aceasta perioada preinscrieri la toate facultatile. Candidatii completeaza on line o fisa cu datele personale si specializarea pe care o doresc.

Tinerii care opteaza pentru preinscrieri pot beneficia de reducerea taxelor de scolarizare, dar au si acces la cursurile de pregatire ale univeristatii. Atentie insa, fie ca s-au preinscris, fie ca au dat preadmitere, candidatii ajung studenti doar daca promoveaza examenul de Bacalaureat.

Modelul admiterilor timpurii este preluat de la universitatile din afara.

Gigel Paraschiv, secretar de stat in ME: ''Universitatile trebuie ''sa se bata'' pe viitorii studenti cu toate universitatile din toata lumea. Ca urmare din dorinta de a tine in tara cei mai buni tineri universitatile din Romania au recurs la aceste metode."

Si cum in zilele noastre, tinerii se orienteaza catre meserii bine platite, universitatile trebuie sa fie atente la specializarile organizate.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO