In acte sunt doar 12.000, in realitate sunt de 3 ori mai multi. Destinul dramatic al elevilor chinuiti in scolile romanesti
Scolile romanesti nu au conditii de studiu pentru copiii cu handicap locomotor si mai grav decat atat, in anumite situatii, nici nu fac nimic ca sa schimbe situatia. Acuzatia vine in special din partea unor parinti disperati.
Pe de alta parte, reprezentantii ''Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati'', un ONG care se ocupa de aceasta cauza, spun ca desi in statistici figureaza aproape 12.000 de minori cu probleme speciale, in realitate, numarul lor este de 3 ori mai mare.
Stefan are 15 ani si sufera de tetrapareza spastica. Este elev la Colegiul National Mihai Eminescu, din Capitala, iar mama sa povesteste cat de greu ii este sa-si tina copilul intr-o scoala normala. A stat zile intregi cu el la cursuri si l-a carat pe brate cand a fost nevoie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia sustine ca autoritatile nu o ajuta nici macar cu o banca speciala daramite cu un lift pentru transport de la clasa in laboratoare.
Luminta Stoian, mama lui Stefan: “Suntem in situatie critica de repetentie la mate...nu are mobilier adecvat pe care sa poata sa scrie, are si dificultatea asta de vorbire si este expus sa faca prelegeri lungi...profesorii nu au educatia necesara sa relationeze cu elevii care sunt asa cum este si copilul meu.''
Pentru a-si castiga dreptatea, femeia a deschis un proces la CEDO.
Avocat: ''Are nevoie de adaptare curriculara, ar trebui sa beneficieze de program redus sau adaptat care sa includa si diverse terapii si exercitii care sunt obligatorii, trebuie sa alterneze statul in sezut cu statul in picioare...''
De cealalta parte, reprezentantii din invatamint spun ca pana acum au facut tot ce este omeneste posibil pentru ca baiatul sa beneficieze de conditii decente.
Marian Banu, purtatorul de cuv al ISMB: ''Clasa in care invata este la parter, s-a facut toaleta speciala pentru el, s-au contruit 2 rampe de acces. Nu epune problema sa fie exmatriculat..''
Cazul lui Stefan nu este unul izolat. Mii de copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau ascunsi de un sistem care nu se ocupa de ei.
In Romania sunt inregistrati peste 60.000 de tineri cu dizabilitati. Cei mai multi dintre ei sunt inscrisi in scolile de masa care de cele mai multe ori nu le pot oferi conditiile necesare. Reprezentanti Centrului european pentru drepturile copiilor cu dizabilitati spun ca mai putin de 20% din scoli au de exemplu o rampa de acces.
Madalin Turza, director CEDCD: ''Nu exista scoli speciale pe tipuri de dizabilitati. Trebuie adapata programa, nu se poate ca tu sa nu i prmiti acelui copil ca ei sa aiba niste tehnici asistive sa si ia notite si apoi sa i ceri sa aiba acelasi timp la examen''
In toata tara exista 176 de scoli speciale in care ar invata 31.486 de copii, potrivit ONG-uilor. Autoritatile vorbesc doar despre 11.904 elevi.
Conform legii, elevii cu dizabilitati pot avea la ore un insotitor platit de stat si programa simplificata pentru ei. De asemenea, scoala trebuie sa le amenajeze banci speciale.