Basescu cere Parlamentului mentinerea art 276 din CP privind "presiunile asupra justitiei"

Traian Basescu

Basescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului in care cere mentinerea infractiunii de la articolul 276 din Codul Penal, ce incrimineaza fapta persoanei ce face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de judecator a unei infractiuni.

Basescu mentioneaza, in cerere, ca prin legea aflata la promulgare se abroga infracțiunea de "Presiuni asupra justitiei”, prevazuta la Articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.

"Aceasta infractiune face parte din categoria infracțiunilor contra infaptuirii justiției și instituie o protecție atat pentru judecator, cat și pentru organele de urmarire penala. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declarații publice nereale referitoare la savarșirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influența sau intimida, se pedepsește cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda»", scrie Basescu.

El mentioneaza ca introducerea acestei infracțiuni in Codul Penal a avut in vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, "drept principala rațiune asigurarea și protejarea imparțialitații și libertații judecatorilor și organelor de urmarire penala in exercitarea atribuțiilor judiciare conferite de lege fața de incercarile de intimidare sau influențare a acestora".

"Faptele incriminate sunt inspirate din realitațile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvența, intensitatea și de modul de manifestare a acestor fapte in ultimii ani, constand in incercarile de influențare sau intimidare din partea parților sau a reprezentanților acestora, in modalitațile aratate, pe durata desfașurarii unui proces, obținandu-se astfel o atmosfera de natura sa vicieze grav imparțialitatea judecatorilor sau procurorilor, atmosfera care poate fie sa profite celor ce recurg la asemenea mijloace in cazul obținerii efectului scontat, fie sa-i dezavantajeze prin obținerea unei atitudini ostile din partea magistraților». Astfel, rațiunile care au justificat introducerea acestei infracțiuni persista și, in consecința, abrogarea articolului ce sancționeaza presiunile asupra justiției nu este oportuna", afirma Basescu.

Citește și
traian basescu
Traian Basescu a semnat petitia impotriva accizei la benzina. "Eu in locul premierului as incerca o noua amanare"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit sefului statului, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credințe.

"Pe de alta parte, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credințe, sens in care consideram ca menținerea in Codul Penal a infracțiunii de «Presiuni asupra justiției» are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influența sau a intimida magistrații, prin declarații publice nereale, referitoare la savarșirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs", afirma presedintele.

El adauga ca CSM nu a susținut aceasta propunere legislativa.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Basescu:
Basescu: "Nu-i dau nicio sansa lui Geoana, nici macar sa fie lasat de Ponta candidat la Presedintie"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu ii da nicio sansa lui Mircea Geoana sa fie candidat la Presedintie, pentru ca "nu mai este de actualitate, nici in viziunea lui Victor Ponta".

Traian Basescu a semnat petitia impotriva accizei la benzina.
Traian Basescu a semnat petitia impotriva accizei la benzina. "Eu in locul premierului as incerca o noua amanare"

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri dimineata, in zona Eroilor, la unul din corturile de campanie ale PMP, o petitie pentru respingerea taxei suplimentare la carburant pe care Guvernul doreste sa o introduca.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.