Bărbatul înecat în Constanţa este scriitorul Mircea Ţuglea. Ultimul său mesaj pe Facebook
Vântul furios care a suflat în ultimele două zile pe litoral a lăsat în urmă curenţi puternici, care îi pun în pericol pe turişti. Unul dintre ei a fost înghiţit de valuri sâmbătă dimineaţă şi nu a mai putut fi salvat.
Bărbatul în vârstă de 43 de ani, un localnic, venise după prânz să facă o baie.
Intrase în mare pe plaja Modern din Constanţa, iar curenţii foarte puternici l-au doborât. Valurile l-au înghiţit şi l-au purtat în zona unui dig de unde a fost scos la suprafaţă. Echipajele de urgenţă au încercat în zadar să îl resusciteze.
Bărbatul era scriitorul Mircea Ţuglea, redactorul şef al Revistei Tomis, el fiind şi asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa şi lector de limba română la o universitatea din Bulgaria.
Ultima postare pe Facebook a lui Mircea Ţuglea, din 13 august, începe cu cuvintele: ”Scriu haotic, şi parcă nu foarte...”
”Scriu haotic, şi parcă nu foarte... Astăzi, răsfoiam "Extraconjugal"-ul lui Mihai Radu. Dau peste o carte de vizită, lăsată tot de mine ca semn al unei lecturi anterioare - de la un "Optimist - magazin naturist". Îmi aduc aminte că-n primul roman am o trupă de nevăzători care cântă, pe la 3 noaptea, într-un bar pustiu din Sulina - şi care se chema "Optimiştii". Paralel, că eu însumi am tradus cândva un manual de Shiatsu, cu care medicul unităţii militare din Palazu Mare, unde stăteam atunci, şi-a deschis un magazin naturist / de medicină alternativă. În Palazu Mare se aflau un sanatoriu TBC şi unul de boli mintale - pe unde va trece ţiganul totemic din roman (cel de-al doilea), care se va stabili în Tecuci, oraşul meu natal. Îmi trebuie un loc de unde şatra ţiganului să fi fost deportată în Transnistria, pe lângă Tecuci. Îi aud pe copii jucând Beyblade, în camera alăturată - copiii mei şi cei ai unor prieteni, care-s acum la aniversarea a 25 de ani de la terminarea liceului. O să am şi eu o astfel de aniversare, în curând. Se insinuează, pâş-pâş, amintirea "banchetului" de la finalul clasei a VIII-a - atunci când eu, de fapt, mi-am părăsit urbea. Se ţinea în curtea unui conac boieresc, din apropierea Tecuciului - caut febril pe hartă şi găsesc: Ţigăneşti! Wiki-wiki să văd ce-i cu conacul: este al lui Costache Conachi, s-a născut chiar acolo! Îi recitesc câteva dintre poezele - like la aia cu "Ce e nurul". Cum bănuiam, numele de Ţigăneşti vine de la robii ţigani pe care-i ţinea Conachi pe moşie. De aici va porni şatra totemică a ţiganului meu, care se va întoarce, unic supravieţuitor, din Transnistria, se va stabili în Tecuci, şi va sfârşi în sanatoriul din Palazu Mare. Nu m-am hotărât încă: la cel de boli mintale, sau de TBC?”, a scris Mircea Țuglea, în 13 august.
Mircea Ţuglea s-a născut la Tecuci, a absolvit în 1992 Liceul George Călinescu din Constanţa, iar apoi a urmat cursurile Universităţii Ovidius. În 1996 a debutat cu volumul Proezia.
Adriana Ţuglea, sotia scriitorului, pe Facebook: "Mircea Țuglea a plecat la ceruri astăzi, sub ochii mei, fără să-şi ia rămas bun. După ce a fost adus din mare, mâinile lui iubite, cu cele mai albe, mai minunate şi mai lungi degete, care creau lumi pe tastatură, erau îngheţate."
În prezent, Mircea Ţuglea era asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius şi lector de limba română la Universitatea Angel Kanchev din Silistra, Bulgaria, dar şi redactor şef al revistei Tomis.
Alţi cinci turişti au fost scoşi din apă în ultimul moment la Eforie şi Neptun. Pe de altă parte, peste 200.000 de oameni îşi petrec acest weekend la malul marii. Cele mai aglomerate staţiuni sunt Mamaia, dar şi Costineştiul.