Banda de copii care a transformat Piatra Neamt in "Estul Salbatic". Disperati, localnicii ajung sa puna afise cu ei pe stalpi
Disperati ca autoritatile nu pot controla o banda de copii care a ajuns spaima orasului Piatra Neamt, cativa localnici au lipit afise pe stalpi cu figurile micilor infractori.
Gastile, ai caror membrii au cei mai multi sub 14 ani, sunt specializate in furturi si talharii. Politistii care i-au prins in repetate randuri pe copii spun ca legea nu-i lasa sa-i inchida, iar parintii si asistentii sociali ca nu-i pot controla.
Romania se confrunta cu un vid legislativ, in spatele caruia se ascunde dureroasa poveste a unor tineri care raman cu un stigmat toata viata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Minorii folosesc o metoda de talharie numita de politisti "apara-ma, nene". Se prefac ca se bat, iar unul dintre ei cere ajutorul unei persoane in varsta. Odata inconjurat de micii talhari, batranul
este victima sigura.
"Acum doi ani, la ora trei ziua, nu noaptea, mergeam linistita. Dintr-o data simt ca ma invarte cineva, cu umar cu tot cu geanta. Intr-o fractiune de secunda ala mic mi-a luat portofelul. Am fost la politie si politia a zis ca nu are ce sa-i faca, il stie. La politie mi-au spus doamna, puneti poseta in fata. Traiesc cu spaima, cu frica", povesteste o victima.
Anul trecut aceeasi banda, din care face parte si un copil de 13 ani, l-a urmarit pe un barbat care a scos bani de la un bancomat. L-au lovit cu o piatra si i-au furat portofelul in care avea 15.000 de lei si 4.000 de euro.
Disperati, localnicii au lipit pe stalpi afise cu fotografiile lor pentru a-i avertiza pe trecatori. Cat este de moral si cum poate influenta insa un astfel de gest destinul unui copil ramane inca o intrebare fara raspuns. Politistii sustin ca au mainile legate pentru ca, desi au adunat pana acum zeci de dosare, legea nu se aplica si minorilor sub 14 ani. Anul trecut parintii unuia dintre suspecti, care abia implinise 13 ani, au fost chemati de mai multe ori la politie dar nu au vrut sa raspunda la intrebari.
"Noi putem lua masura supravegherii specializate. Copilul ramane in familie, vine impreuna cu parintii in fata comisiei, isi ia angajamentul ca va monitoriza copilul, se va ocupa de cresterea lui. Mama acestui copil l-a scapat de sub control", explica Dan Marian Lospa, director general adjunct DGASPC Neamt.
Si totusi, cum poate fi protejat un copil de 13 ani, fara discernamant, care influentat de anturaj si scapat din mana de parinti ajunge intr-o asemenea situatie ? Pana acum instutiile specializate si-au recunoscut esecul pentru ca, spun ele, actualele centre pentru minori nu sunt capabile sa ofere solutie pentru astfel de cazuri extreme.
Depasiti de situatie, cei de la Protectia Copilului cer reinfiintarea vechilor scolil de corectie in varianta moderna: centre specializate unde minorii sa fie tinuti sub supraveghere, fara posibilitatea de a pleca in orice conditii de acolo, intr-un program care sa includa consiliere psihologica, cursuri scolare si asistenta medicala. Deocamdata, totul este insa doar pe hartie.