Banca e legata cu sarma iar elevii bat cu pietre cuiele din mobilier. Blestemul scolii la care se lucreaza de peste 10 ani
Fastaci este satul care va intra cu siguranta in manualele de istorie atunci cand se va vorbi despre educatia acestei natii. Acolo, de mai bine de 10 ani, se lucreaza la refacerea unei scoli.
Un constructor si mai multi primari s-au certat de-a lungul anilor, fara sa faca mare lucru. Paguba uriasa este insa a generatiilor de copii care au invatat in conditii din alt secol. De 9 ani, urmarim aceasta poveste si de 9 ani, le cerem autoritatilor romane, sa faca ceva, pentru acest loc. Aflati toata aceasta poveste revoltatoare, duminica, la Romania, te iubesc!
O clasa intr-o scoala in Romania lui 2016. Un copil stramba cu un bolovan cuiele care-i intra in picioare atunci cand sta in banca. Banca e legata cu sarma. Si asa este tot mobilierul. Scaunele sunt rupte, multe fara spatar.
Bancile, scrijelite si murdare sunt inghesuite una in alta, iar loc pentru copii nu mai este. O usa cu "geamuri de tabla" desparte clasa de ceea ce ar trebui sa fie biblioteca scolii.
Toata aceasta imagini desprinse parca dintr-un alt secol se intampla in Romania zilelor noastre intr-un sat uitat de lume intre dealurile Vaslului. La Fastaci. Intr-un perete o gaura neagra arata locul pe unde ar trebui sa intre hornul de la soba. Soba deocamdata zace intr-o gaura in pamant care serveste drept magazie.
50 si ceva de copii invata in acesta cladire care sta sa cada. Pana acum cativa ani aici a fost ocolul silvic. Acum scoala plateste chirie silvicultorilor pentru a-i lasa pe copii sa invete aici.
La o aruncatura de bat de acest loc, pe un varf de deal, cu usile zavorate, zace abandonata cladirea in care ar trebui sa invete copiii din sat.
De mai bine de zece ani, la Fastaci se lucreaza la consolidarea si reconstruirea scolii. Pana acum in acest loc s-a investit peste un milion de euro.
In tot santierul este un singur muncitor care se trudeste sa puna cimentul pe pereti. Duminica, la Romania, te iubesc! aflati povestea revoltatoare a acestui loc.
Prima data am ajuns la Fastaci acum 9 ani. In toamna lui 2007, pe scarile unei ruine care servea drept scoala i-am intalnit pe Stefan si Nicusor. Trecuse mai bine de un an de cand scoala lor fusese daramata pentru reconsolidare.
De-a lungul anilor ne-am tot intors in acest loc. La Romania, te iubesc! faceti cunostinta cu cei care au raspuns si raspund de reconstruirea scolii din Fastaci. Printre ei si fostul primar, Vasile Aporcaritei.
In 2007, constructorul Constanti Puscasu vorbea cu mana pe inima despre scoala din Fastaci.
Duminica, aflati cum a fost posbil ca in 10 ani lucrarile sa nu fie finalizate. Ne reintalnim si cu patronal firmei de constructii, Constantin Puscasu. Vorbeste de pierderi uriase din cauza lucrarilor prost facute. Chiar de oamenii lui.
Ce se intampla cu tinerii din sat si mai ales cand va fi gata scoala din Fastaci aflati duminica, la Romania, te iubesc!, ora 18:00.