Scoala din Fastaci se ridica si in acest an la inaltimea renumelui sau. Povestea cladirii care de 10 ani NU poate fi renovata
Scoala din Fastaci, judetul Vaslui, poate fi ridicata la rang de monument national al neputintei si nepasarii. Se implinesc 10 ani de cand in de-acum celebra localitate se renoveaza vechea unitate de invatamant.
In tot acest timp, Stirile Pro TV au prezentat situatia absurda de acolo. Lucrarile au inghitit trei milioane de lei, iar pentru finalizare ar fi nevoie de inca pe atat, de sapte ori mai mult decat ar costa o unitate noua. Cert este ca luni noul an scolar va incepe pentru cei 120 de elevi tot in cladirea Ocolului Silvic si la dispensar.
Stefan: "De pe scarile scolii din Fastaci, domnilor de la Bucuresti, va salutam. Uitati ce scoala avem! Vai de capul ei!" Acest salut formulat in toamna lui 2007 este valabil si astazi. In locul lui Stefan, ajuns intre timp barbat in toata firea, sunt acum alti elevi.
In zece ani de zile lucrarile de constructie la scoala din Fastaci au inaintat, e drept, dar finalul este departe. De la niste niste ruine, astazi avem o cladire nefunctionala. Constructia este simbolul incompetentiei si nepasarii autoritatilor: fosti primari, directori de scoala, inspectori de judet si lista poate sa continue. Au fost zece ani de promisuni desarte.
Declaratie din 2007: "Merge lucrarea, merge bine, o sa fie cea mai moderna scoala."
Bogdan Olteanu, atunci presedintele Camerei Deputatilor (declaratie din 2007): "Am gasit o solutie si la buget am dat inca o data bani, o sa se apuce sa faca scoala din banii astia, sper sa se faca bine."
Inspector: "Am certitudinea ca intr-o luna, maxim doua, veti invata si voi intr-o scoala noua. Avand in vedere ca avem aceasta certitudine pot sa va spun multa sanatate."
Localnic: "E din 2006 inceputa, acu e 2016, 12 ani, ba nu, 10 ani si au amortit. Pana in 2080 e gata."
Pare absurd, dar acest localnic s-ar putea sa fie mai realist decat autoritatile si constructorii la estimarea datei de finalizare a scolii din Fastaci. Renovarea vechii scoli gimnaziale este terminata in proportie de 85 la suta. Mai trebuie pus parchet, grupurile sanitare si holurile nu sunt gata, iar curtea nu este amenajata.
Noul edil spune ca, din 2006 si pana acum, s-au cheltuit trei milioane de lei. Ar mai fi nevoie de inca 2,7 milioane de lei de la Guvern.
Mihai Sima, primarul comunei Cozmesti: "Se mai fac calcule in septembrie, asteptam de la zi la zi. Speram ca odata si odata se va termina aceasta problema, celebra scoala Fastaci. E o problema grea, o problema sociala, ma gandesc cu disperare la 15 septembrie in fiecare an."
Constructorul sustine ca a facut lucrari si pe datorie. Patronul acuza autoritatile locale ca au tras de timp si ca au raportat la Bucuresti sume mai mici decat cele din calculele lui.
Constantin Puscasu, constructor: "Pana acum am executat lucrari de 25 miliarde de pe banii nostri. L-am chemat pe primar la firma. Daca nu vine mergem la judecata. Ii iau prin executare silita."
Acest scandal dureaza de un deceniu timp in care visele mai multor generatii de a avea o scoala civilizata au fost calcate in picioare.
Stefan si Nicusor acum zece ani erau doi pusti care au crezut ca adultii sunt cei responsabili de viitorul lor. Au ajuns pentru asta si in Parlament.
Stefan si Nicusor, noiembrie 2007: "Prima dintre probleme ar fi o scoala neterminata, a doua: nu avem dublura la ferestre, picura apa cand ploua. Dumneavoastra sunteti la putere?"
Parlamentar: "Eu sunt la putere!"
Stefan si Nicusor: "Puteti sa faceti ceva pentru noi?"
Elev: "Ia uitati-va la clasa asta cum este, ii ploua in cap lui Marin Preda."
Intre timp Stefan a invatat ca in viata trebuie sa te descurci singur. A castigat o editie Dansez pentru tine, dupa care a ramas in Bucuresti, in timp ce Nicusor a plecat in Spania.
Stefan: "Nu s-a dat deloc inainte. Nu pot sa imi explic. Sunt pe undeva niste indivizi care nu vor sa avanseze cu nimic. Mi se pare ieisit din comun. Adica nu pot sa imi explic."
Astazi, in Fastaci am gasit copii cu aceleasi sperante ca intr-o zi nu vor mai invata in dispensar sau in ocolul silvic.
Madalina, eleva: "In interior sunt clase mari si nu sunt inguste cum sunt aici la scoala."
Reporter: "Tu unde inveti anul asta?"
Madalina: "La scoala, la scoala silvica."
Reporter: "Cum e acolo?"
Madalina: "Am fost intr-o zi."
Reporter: "Iti place?"
Madalina: "Asa si asa."
In toti acesti ani sunt sate tot in Romania care s-au ridicat in doi ani de la zero, cu costuri mult mai mici, de pana-n 150.000 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaslui, scoala, elevi, Parlament, autoritati, renovare, bogdan olteanu, promisiuni, fastaci,
Dată publicare:
06-09-2016 19:30