"Baietii destepti" ai asfaltarilor. Consiliul Concurentei cerceteaza trucarea unor licitatii

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat trei investigatii privind niste posibile intelegeri intre companii, de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Teleorman, CJ Ilfov si de Directia Drumuri si Poduri Craiova.

Aceste intelegeri s-ar fi facut pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor.

"Doua din cele trei investigatii au fost declansate in urma informatiilor privind modul in care s-au depus documentele de calificare si s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Pentru cea de a treia investigatie, indiciile au fost obtinute in cadrul studiului de piata pe care il derulam pe piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi din Romania", a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Prima investigatie se refera o posibila intelegere intre 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la doua licitatii organizate de Consiliul Judetean Teleorman in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor.

Cele doua licitatii au fost castigate de Tel Drum SA, valoarea totala a contractelor incheiate fiind de 137,6 milioane lei, fara TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, bugetul de stat si bugetul Consiliului Judetean Teleorman.

Citește și
Contractele pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu "baietii destepti" din energie, in atentia CE
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cea de a doua investigatie priveste o posibila intelegere intre 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitatii organizate de CJ Ilfov in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrari de modernizare a drumurilor.

Doua licitatii au fost castigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totala a contractelor incheiate de CJ Ilfov cu companiile castigatoare ale licitatiilor fiind de 183,5 milioane lei, fara TVA (42,6 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost din fonduri structurale – POR Axa 2 si bugetul CJ Ilfov.

In ceea ce priveste cea de a treia investigatie, Consiliul Concurentei detine indicii ca 10 companii s-au inteles sa participe cu oferte formale la licitatiile organizate in anul 2008 de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrari si servicii de intretinere multianuala iarna-vara 2008-2011", astfel incat, simuland concurenta, contractele sa fie adjudecate prin rotatie.

Astfel, au fost organizate trei licitatii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor si General Trust Arges. Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finantare a reprezentat-o bugetul de stat.

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor implicate in cele trei investigatii, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta.

Potrivit Mediafax, comapaniile implicate si la care s-au efectuat inspectii sunt Alpine BAU Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO International, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Constructii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct International, General Trust Arges, Delta Antrepriza De Constructii si Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, Strabag Austria Sucursala Bucuresti Romania.

Unele companii sunt implicate in doua investigatii din cele trei declansate de Consiliul Concurentei.

in situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

In februarie, Consiliul Concurentei a anuntat ca investigheaza o posibila intelegere intre 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare si plombare a gropilor si bordurilor din Bucuresti.

Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Constructii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct International, Global Service Proiect si Drum Concept.

Atribuirea respectivelor contracte s-a facut prin organizarea a sase licitatii corespunzatoare celor sase sectoare. Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA (347 milioane euro).

in decembrie 2011 autoritatea de concurenta a sanctionat 25 de companii implicate in constructia de drumuri si autostrazi cu o amenzi care totalizeaza 1,8 milioane lei (echivalentul a 430.000 euro) pentru ca nu au furnizat informatii in cadrul unei investigatii de cunoastere a pietei de profil.

Analiza pietei lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi a avut ca principal obiectiv identificarea mecanismelor de functionare a pietei, cu scopul de a descoperi si corecta eventualele disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind contractele
Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind contractele "baietilor destepti"

Comisia Europeana analizeaza un posibil ajutor de stat acordat "baietilor destepti" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurentei a deschis o investigatie privind legalitatea acestor acorduri.

Contractele pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu
Contractele pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu "baietii destepti" din energie, in atentia CE

Reprezentantii acesteia vor sa vada de ce unele companii din Romania platesc energia la tarife mult mai mici fata de pretul pietei.

Basescu da vina pe coruptie pentru criza economica globala
Basescu da vina pe coruptie pentru criza economica globala

"O mare parte din aceasta criza este generata de coruptie, cea despre care ni se dau lectii de dimineata pana seara. Aici au venit baietii destepti si au inventat cum sa-ti cresti actiunile fara sa ai bani", a declarat seful statului.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.