"Baietii destepti" ai asfaltarilor. Consiliul Concurentei cerceteaza trucarea unor licitatii

Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 07:59
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2012 11:02
Categorie: Actualitate
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat trei investigatii privind niste posibile intelegeri intre companii, de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Teleorman, CJ Ilfov si de Directia Drumuri si Poduri Craiova.

Aceste intelegeri s-ar fi facut pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor.

"Doua din cele trei investigatii au fost declansate in urma informatiilor privind modul in care s-au depus documentele de calificare si s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Pentru cea de a treia investigatie, indiciile au fost obtinute in cadrul studiului de piata pe care il derulam pe piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi din Romania", a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Prima investigatie se refera o posibila intelegere intre 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la doua licitatii organizate de Consiliul Judetean Teleorman in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor.

Cele doua licitatii au fost castigate de Tel Drum SA, valoarea totala a contractelor incheiate fiind de 137,6 milioane lei, fara TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, bugetul de stat si bugetul Consiliului Judetean Teleorman.

Cea de a doua investigatie priveste o posibila intelegere intre 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitatii organizate de CJ Ilfov in perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrari de modernizare a drumurilor.

Doua licitatii au fost castigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totala a contractelor incheiate de CJ Ilfov cu companiile castigatoare ale licitatiilor fiind de 183,5 milioane lei, fara TVA (42,6 milioane euro). Sursa de finantare a lucrarilor a fost din fonduri structurale – POR Axa 2 si bugetul CJ Ilfov.

In ceea ce priveste cea de a treia investigatie, Consiliul Concurentei detine indicii ca 10 companii s-au inteles sa participe cu oferte formale la licitatiile organizate in anul 2008 de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrari si servicii de intretinere multianuala iarna-vara 2008-2011", astfel incat, simuland concurenta, contractele sa fie adjudecate prin rotatie.

Astfel, au fost organizate trei licitatii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor si General Trust Arges. Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finantare a reprezentat-o bugetul de stat.

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor implicate in cele trei investigatii, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta.

Potrivit Mediafax, comapaniile implicate si la care s-au efectuat inspectii sunt Alpine BAU Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO International, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Constructii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct International, General Trust Arges, Delta Antrepriza De Constructii si Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, Strabag Austria Sucursala Bucuresti Romania.

Unele companii sunt implicate in doua investigatii din cele trei declansate de Consiliul Concurentei.

in situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

In februarie, Consiliul Concurentei a anuntat ca investigheaza o posibila intelegere intre 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare si plombare a gropilor si bordurilor din Bucuresti.

Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Constructii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct International, Global Service Proiect si Drum Concept.

Atribuirea respectivelor contracte s-a facut prin organizarea a sase licitatii corespunzatoare celor sase sectoare. Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA (347 milioane euro).

in decembrie 2011 autoritatea de concurenta a sanctionat 25 de companii implicate in constructia de drumuri si autostrazi cu o amenzi care totalizeaza 1,8 milioane lei (echivalentul a 430.000 euro) pentru ca nu au furnizat informatii in cadrul unei investigatii de cunoastere a pietei de profil.

Analiza pietei lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi a avut ca principal obiectiv identificarea mecanismelor de functionare a pietei, cu scopul de a descoperi si corecta eventualele disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind contractele
Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind contractele "baietilor destepti"
Contractele pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu
Contractele pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu "baietii destepti" din energie, in atentia CE
Basescu da vina pe coruptie pentru criza economica globala
Basescu da vina pe coruptie pentru criza economica globala
VIDEO PROTVPLUS.RO
Facebook
Părinţii sau bunicii, țintele unei înșelătorii pe Facebook
Încă un avertisment de la Juncker pentru România: Să se ajungă la un consens național asupra statului de drept
Apropiat al lui Balaci, implicat într-un accident după ce a plecat de la priveghi
Rezultatul autopsiei în cazul copilului mort la un spital privat: hemoragie internă. FOTO cu documentul
O alunecare de teren a afectat o zonă de pe Autostrada A1 București-Nădlac terminată în proporție de 90%
Ministrul de interne italian, la Bucureşti. Ce a spus în trecut despre români şi romi
masina de politie
Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
Staţia de taxare de la Feteşti, distrusă marţi dimineaţă. Cine este vinovat
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Ioan Deneș
Ce spun sindicatele despre creşterea salariului minim
Ultimul omagiu pentru Ilie Balaci. Suspiciunile legate de moartea sa
Motivele pentru care s-a propus avansarea colonelului ce a dirijat intervenţia jandarmilor din 10 august