Bacteria care ar putea ajuta floarea soarelui să reziste mai bine pe timp de secetă. Unde se găsește
O bacterie ar putea ajuta floarea soarelui să reziste mai bine pe timp de secetă. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea de Agronomie din Cluj, alături de experți din Belgia, Polonia, și Germania.
Aceștia au obținut în laborator plante cu rădăcini mai mari, care ar putea face față mai bine unor astfel de condiții de mediu.
Cercetătorii au pus bacteria Rhizobium rhizogenes în contact cu semințele germinate de floarea soarelui. Au rezultate plante cu o rădăcină mai mare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Dr. Adriana Aurori, cercetător Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca: ”Planta emite niște semnale pentru bacterie, iar aceste semnale determină bacteria să își trimită o parte din materialul genetic în celula vegetală. Acel material genetic se integrează în ADN-ul celulei vegetale și îi determină un comportament puțin diferit”.
O rădăcină mai mare pătrunde mai adânc în sol, în căutare de apă. În același timp, pâmântul devine mai permeabil, mai aerisit și s-ar iriga mai bine.
Horea Cacovean, pedolog: ”Permite ca apa să se inflitreze la o adâncime mult mai mare. Planta, în general, își caută. Dacă nu găsește apă la nivelul ei ori moare, ori își caută cu rădăcinile”.
În ultimii ani, producția de floarea soarelui a tot scăzut, mare parte din cauza secetei. Acest fermier din Cluj a recoltat până în 4,5 tone de semințe de pe un hectar, mai puțin cu aproape o tonă comparativ cu alți ani.
Emil Turdean, fermier: ”Au fost care au recoltat 300 de kilograme, 200 de kilograme. Cu vremea nu ne putem pune”.
Vasile Păcurar, fermier: ”Oricine și-ar dori să fie plante de cultură mai rezistente la secetă. Suntem la mâna divinității legat de precipitații. Trebuie să compensăm prin fertilizare”.
Bacteria se găsește în mod natural în sol, dar în cantități diferite. Cecetătorii au arătat deocamdată că aceasta poate ajuta plantele de floarea soarelui. Pentru a dezvolta direct pe teren astfel de culturi sunt necesare mai multe experimente.