Culturile de floarea-soarelui, distruse de secetă. Cea mai slabă producție din ultimii cinci ani
Avem cel mai slab an la producţia de floarea-soarelui din ultimii cinci, arată estimările Comisiei Europene. Recoltele au scăzut cu o treime faţă de anul trecut, iar calitatea semințelor de floarea soarelui este și ea slabă, spun specialiștii.
Un agricultor din judeţul Iaşi a însămânțat în primăvară 200 de hectare cu floarea soarelui. Seceta din acest an i-a afectat lanurile - 30% din producție a fost compromisă.
Ioan Notingher, agricultor: „A scăzut cantitatea de floarea soarelui, pe care noi speram să obținem niște producții foarte bune. Nu reușim să acoperim cheltuielile pe care le-am executat.”
Nici temperaturile record din ultimele săptămâni nu au ajutat plantele.
Daniel Alexandru, șef laborator Agroeteorologie ANM: „Vorbim de suportabilitate plantelor, la fel cum se întâmplă și în cazul oamenilor, insolația oamenilor față de soare este valabilă și la plante.
Aproape jumătate din România. Fenomenul de secetă a înregistrat în permanență pe aceste regiuni grade diferite de intensitate.”
Analiștii se așteaptă ca România să producă, în acest an, cel mult 2,3 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Asta deși țara noastră ar putea să producă, în condiții ideale, trei milioane de tone. Producția mică și calitatea slabă a semințelor afectează, cel mai mult, industria uleiului.
Cezar Gheorghe, analist de piață: „Problema este și din punct de vedere al calității, pentru că semințele românești din acestea sunt afectate nu numai la nivel de volum ci și la nivelul conținutului de ulei. Și este o problemă într-adevăr pentru procesatori."
Așa se face că importăm tot mai mult ulei de floarea soarelui. În ultimele patru luni, în România au intrat 83.000 de tone de ulei numai din Ucraina.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, ulei, productie, floarea soarelui,
Dată publicare:
04-09-2023 08:02