Bacalaureat 2022. De ce scade numărul elevilor înscriși la Bac: explicațiile Ministerului Educației
Numărul liceenilor înscriși la Examenul de Bacalaureat este tot mai mic de la an la an. În 2022 puțin peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris să dea Bac-ul.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației, peste 40.000 de absolvenții din promoția curentă au refuzat să se înscrie la sesiunea din vara a examenului de Bacalaureat.
Tot mai puțini absolvenți la examenul de Bacalaureat
Diploma de Bacalaureat face parte din documentele importante deținute de o persoană. În cazul absolvenților de liceu, diploma de Bac le poate deschide multe drumuri. Pe baza acesteia candidații își pot continua studiile universitare sau pot obține un loc de muncă mai bun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă, în ultimii ani, candidații pun pe locul doi diploma de bacalaureat și refuză să dea examenele.
„Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000, în 2020 peste 155.000 de mii de candidați”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Absolevenții nu mai dau examenul de bacalaureat din cauza Pandemiei de Covid 19
Sorin Cîmpeanu a mai declarat că pandemia de Covid-19 este unul dintre factori care i-a determinat pe absolvenți să nu se înscrie la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat 2022.
„Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”, a declarat Cîmpeanu.
”O perioadă atât de lungă în care elevii au pierdut contactul cu şcoala este, cu siguranţă, din păcate, o cauză a numărului mai mic de elevi înscişi la Bacalaureat în acest an”
Întrebat ce le recomandă candidațiior înscriși la examenul de Bacalaureat 2022, Cîmpeanu a răspuns: ”Încredere, optimism, deşi suntem conştienţi că pierderile şi dificultăţile au fost foarte mari”.
Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2022, după ce au susținut probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, în perioada 20-23 iunie, candidații vor avea probele scrise la Bacalaureat 2022.
Prima proba obligatorie este cea la Limba și literatura română, care se va susține pe 20 iunie.
Pe 21 iunie, candidații susțin proba obligatorie a profilului și pe 22 iunie proba la alegere în funcție de profil și specializare.
Pe 23 iunie, o parte dintre absolvenți susțin proba la Limba maternă.
Primele rezultate la Examenul de Bacalaureat 2022 se vor afișa pe 27 iunie, până la ora 12:00 și tot în aceeși zi, candidații pot depune contestații în intervalul orar 12:00-18:00.
Rezultatele finale pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat se afișează pe 1 iulie.
Elevii care nu au promovat clasa a XII-a sau candidații care au picat la una sau mai multe probe în sesiunea din vară, pot da examenele în sesiunea din toamnă.