Bacalaureat 2022. De ce scade numărul elevilor înscriși la Bac: explicațiile Ministerului Educației

Ultima actualizare: 17-06-2022 13:21
harta BAC

Numărul liceenilor înscriși la Examenul de Bacalaureat este tot mai mic de la an la an. În 2022 puțin peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris să dea Bac-ul. 

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației, peste 40.000 de absolvenții din promoția curentă au refuzat să se înscrie la sesiunea din vara a examenului de Bacalaureat.

Tot mai puțini absolvenți la examenul de Bacalaureat

Diploma de Bacalaureat face parte din documentele importante deținute de o persoană. În cazul absolvenților de liceu, diploma de Bac le poate deschide multe drumuri. Pe baza acesteia candidații își pot continua studiile universitare sau pot obține un loc de muncă mai bun.

Însă, în ultimii ani, candidații pun pe locul doi diploma de bacalaureat și refuză să dea examenele.

„Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000, în 2020 peste 155.000 de mii de candidați”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Absolevenții nu mai dau examenul de bacalaureat din cauza Pandemiei de Covid 19

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că pandemia de Covid-19 este unul dintre factori care i-a determinat pe absolvenți să nu se înscrie la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat 2022.

„Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”, a declarat Cîmpeanu.

”O perioadă atât de lungă în care elevii au pierdut contactul cu şcoala este, cu siguranţă, din păcate, o cauză a numărului mai mic de elevi înscişi la Bacalaureat în acest an”

Întrebat ce le recomandă candidațiior înscriși la examenul de Bacalaureat 2022, Cîmpeanu a răspuns: ”Încredere, optimism, deşi suntem conştienţi că pierderile şi dificultăţile au fost foarte mari”.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2022, după ce au susținut probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, în perioada 20-23 iunie, candidații vor avea probele scrise la Bacalaureat 2022.

Prima proba obligatorie este cea la Limba și literatura română, care se va susține pe 20 iunie.

Pe 21 iunie, candidații susțin proba obligatorie a profilului și pe 22 iunie proba la alegere în funcție de profil și specializare.

Pe 23 iunie, o parte dintre absolvenți susțin proba la Limba maternă.

Primele rezultate la Examenul de Bacalaureat 2022 se vor afișa pe 27 iunie, până la ora 12:00 și tot în aceeși zi, candidații pot depune contestații în intervalul orar 12:00-18:00.

Rezultatele finale pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat se afișează pe 1 iulie.

Elevii care nu au promovat clasa a XII-a sau candidații care au picat la una sau mai multe probe în sesiunea din vară, pot da examenele în sesiunea din toamnă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO