Avocatul Poporului solicită clarificări despre site-urile închise pentru știri false pe tema COVID-19
Avocatul Poporului (AP) îşi exprimă îngrijorarea privind restrângerea libertăţii de exprimare şi solicită Grupului de Comunicare Strategică (GCS) clarificări referitoare la închiderea mai multor site-uri.
În perioada care a urmat instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, Avocatul Poporului a luat act despre solicitările adresate Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de către Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea GCS, în sensul închiderii mai multor site-uri despre care s-a apreciat că difuzează ştiri false cu privire la evoluţia epidemiei de SARS-CoV-2, cu potenţial a crea panică în rândul populaţiei, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.
Textul integral al comunicatului este disponibil în finalul articolului.
"Ministerul Afacerilor Interne ne-a informat cu privire la modalitatea concretă prin care sunt analizate sesizările cu privire la conţinutul acestora şi cu privire la măsurile care se iau în acest sens. Avocatul Poporului precizează că nici decretul privind instituirea stării de urgenţă, nici cel privind prelungirea acestei măsuri nu menţionează libertatea de exprimare între drepturile al căror exerciţiu urmează să fie restricţionat în această perioadă", se arată comunicatul.
Solicitările Avocatului Poporului
Avocatul Poporului solicită GCS lămuriri privind procedura de sesizare şi cea prin care se monitorizează apariţia ştirilor false în contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2.
De asemnea, solicită să fie prezentată perspectiva sunt analizate ştirile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce priveşte autenticitatea, credibilitatea surselor, dar şi a celor fără fundament ştiinţific; cum se realizează analiza.
Avocatul Poporului mai vrea să ştie dacă există la nivelul Grupului intenţia identificării şi dezvoltării altor modalităţi de avertizare a populaţiei cu privire la ştirile false, dacă există un plan în acest sens.
Îngrijorarea OSCE
Potrivit sursei citate, clarificările se impun şi în contextul în care Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-a exprimat la sfârşitul lunii martie îngrijorarea în legătură cu Decretul privind instituirea stării de urgenţă, importanţa liberei circulaţii a informaţiilor şi a dreptului presei de a relata despre pandemie şi despre politicile guvernamentale.
De asemenea, Avocatul Poporului menţionează şi o altă situaţie în care s-a impus intervenţia instituţiei Avocatul Poporului, în contextul în care o tânără din judeţul Cluj a fost amendată de reprezentanţii poliţiei locale pentru o postare critică pe o reţea de socializare la adresa primarului localităţii în care domiciliază.
Din informaţiile obţinute prin intermediul mass-media, conduita poliţiei locale nu este singulară, existând şi alte situaţii similare pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de-a lungul timpului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!