Avocatul Poporului cere o procedură de predare on-line pentru profesorii cu boli cronice şi de peste 60 de ani

Ultima actualizare: 22-09-2020 20:20
Noul an școlar aduce schimbări majore. Profesorii nu mai intră cu catalogul în clasă
Inquam/ Octav Ganea

Avocatul Poporului (AP) cere miniştilor Educaţiei şi Sănătăţii, Monica Anisie şi Nelu Tătaru, să identifice procedura de predare on-line a profesorilor cu boli cronice şi a celor de peste 60 de ani.

 

În cele două solicitări postate, marţi, pe site-ul instituţiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte: dacă unitatea de învăţământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adeverinţa de la medicul curant, având în vedere particularităţile desfăşurării activităţii de telemuncă; ce documente/acte trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării on-line sau se aplică pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fără nicio discriminare; cine asigură echipamentele, logistica şi resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă on-line, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a orelor on-line.

AP solicită clarificări şi referitor la cum se va încheia actul adiţional la contractul individual de muncă pentru cadrele didactice care predau on-line, având în vedere că Legea nr. 81/2018 prevede că în anumite zile/perioade telesalariatul desfăşoară activitatea la sediul angajatorului.

AP menţionează că, în plus, cadrele didactice pot sesiza o posibilă discriminare în ceea ce priveşte salarizarea, având în vedere că, atât personalul care desfăşoară activitatea on-line, cât şi cei care o prestează în cadrul unităţii de învăţământ primesc acelaşi salariu.

AP cere să se clarifice dacă se are în vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizaţii) cadrelor didactice care îşi desfăşoară exclusiv activitatea prin prezenţa fizică la unitatea şcolară, în starea de alertă.

"Acest aspect ar fi de natură a încuraja, pe de o parte, prezenţa fizică a cadrelor didactice în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boală sau chiar personal insuficient prin ieşirea din activitatea didactică prin pensionare anticipată sau prin încetarea raporturilor de muncă din alte motive", menţionează AP.

Conform solicitărilor adresate celor doi miniştri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie rezultă că unii dascăli cu afecţiuni cronice vor preda on-line, iar alţii şi-au luat concedii medicale.

 

Ce măsuri s-au luat până acum

 

Potrivit unui articol publicat pe 11 septembrie pe un alt site, ministrul Sănătăţii a precizat că profesorii care au boli cronice pot ei înşişi opta pentru predarea on-line, iar pentru a o face au nevoie de o recomandare medicală de la medicul curant.

Pe 1 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 5487/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în care în Anexa nr. 1 se stipulează la punctul 8 că personalul cu risc (de exemplu, vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) va reveni în şcoli cu avizul medicului de medicina muncii, amintesc cele două solicitări.

AP menţionează că, din prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, rezultă că medicul de medicina muncii emite un aviz în care se stabileşte doar dacă lucrătorul este apt sau inapt de muncă.

Legea nr. 81/2018 stabileşte o serie de cerinţe pentru ca activitatea de telemuncă să se poată desfăşura în condiţii corespunzătoare atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, precizează AP.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!