Au apărut primele infectări printre profesori, cu 2 zile înainte de începerea școlilor. Ce se întâmplă cu elevii

Ultima actualizare: 12-09-2020 19:52

Nici n-a început şcoala că în Galaţi au şi apărut primele infectări printre dascăli. Directoarea unui liceu privat, profesoară şi la un liceu de stat, a fost confirmată cu Covid 19, după ce participat la o şedinţă u alţi 25 de colegi.

Imediat, cele două licee au trecut la scenariul roşu, iar - pentru binele tuturor - elevii vor învăţa de luni doar online. Sunt 1311 noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore şi 27 de decese.

Directoarea liceului privat din Galaţi, o femeie însărcinată, s-a simţit rău încă de miercuri. Joi a fost internată cu covid 19 la un spital din oraş. Iar colegii ei, inclusiv de la liceul de stat unde preda, au intrat în alertă,

Nicoleta Constantin, director Liceul Marin Coman din Galați: În urmă cu 7 zile am întrunit consiliul profesoral în următoarele condiţii: activitatea s-a desfăşurat în curtea şcolii cu toate măsurile de prevenţie, cu respectarea distanţării, toată lumea purta măşti de protecţie, s-au folosit dezinfectanţi. Doamna profesoară despre care s-a dovedit că este pozitivă a stat foarte puţin timp”

Ionuț Atanasiu, inspector școlar general Galați: “Având în vedere că au fost în preajma doamnei momentan decizia managementului de la Anghel Saligny a fost de a intra pe scenariul roşu. Liceul Marin Coman a cerut şi el un scenariu de acelaşi tip.“

Toţi profesorii aflaţi la şedinţa de consiliu împreună cu directoarea au ales să se autoizoleze.

Liliana Moise, director DSP Galați: “Dacă au stat la 2 metri, dacă n-au stat mai mult de 15 minute şi dacă au purtat masca nu sunt consideraţi contact direct"

Gabriel Avramescu, prefect Galați: “Ancheta epidemiologica nu a fost finalizata până în acest moment. Persoana a nominalizat un număr de 33 de persoane ca fiind contacti. În momentul de fata DSPul încă stabileşte ce persoane vor fi izolate şi ce persoane vor intra în carantină.”

Elevii de la cele două licee au aflat astfel că de luni vor învăţa exclusiv online, cel puţin pentru moment. În Galaţi 5 unităţi de învăţământ vor începe anul şcolar pe scenariul roşu. Alte 25 de şcoli şi grădiniţe vor avea şi ele cursuri exclusiv online, dar din motive administrative.

Teama de îmbolnăvire i-a determinat pe sute de dascăli din întreaga ţară să se pensioneze, iar în multe locuri şcolile nu găsesc înlocuitori.

Ionel Spânu, învăţător pensionat: "Am conştientizat că e vremea mea să ies la pensie. Sunt mulţi ani, trebuie să avem încredere, că mare e Dumnezeu, nu ne lasă aşa. În condiţiile de faţă, trebuie să o acceptăm"

La nivelul întregii ţări peste 12.000 de unităţi de învăţământ îşi vor deschide porţile de luni. În schimb, 238 de şcoli vor fi închise, iar alte 5 mii de unităţi de învăţământ îşi vor primi elevii în schimburi, de câte o săptămână, sau două.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO