Avizierele dispar. Cum plătesc tinerii întreținerea fără să dea ochii cu administratorul

Ultima actualizare: 03-09-2019 20:14

Tradiționalul avizier de la intrarea în bloc, unde se afișează lună de lună întreținerea, începe să dispară.

Acum oamenii au acces la diverse aplicații, prin care văd cât au de dat şi plătesc de oriunde, direct de pe telefonul mobil. Ele sunt folosite în principal de tineri, dar și cei mai în vârstă le-au instalat și nu se mai întâlnesc cu administratorul.

Într-un bloc din Timişoara, avizierul cu întreţinerea pe care trebuie să o plătească locatarii a fost desfiinţat. Locul lui a fost luat de o aplicaţie pe care fiecare proprietar o are instalată pe telefonul mobil.

Programul le permite locatarilor să transmită către administraţia blocului şi consumul la apă caldă şi rece.

Tânăr: ”În august am primit cheltuielile pe luna iulie şi am avut 140.70 de lei. Putem face şi verificarea indexului de la contoare. În fiecare lună, stabilită cu adminsitratorul se introduc indecşii, într-un meniu care se numeşte contoare şi aici introducem ultimul index."

Pe lângă faptul că nu mai trebuie să meargă la sediul asociaţiei de proprietari ca să îşi plătească facturile, cei care folosesc aplicaţia au unele reduceri la plata intetinerii.

Alina Cristea, administrator bloc: ”Asociaţiile care plătesc exclusiv online, au un tarif mai mic evident, că nici eu mă deplasez, nici ei nu trebuie să stea acasă şi pentru cei care nu sunt în totalitate pentru plata online, am un alt tarif."

Peste 1.400 de asociaţii de proprietari din toată ţara folosesc aplicaţii pentru telefonul mobil pentru plata întreţinerii dar şi pentru a putea să comunice cu locatarii.


Claudia Cocan-Popa, administrator asociație de proprietari: ”Aplicaţia le permite locatarilor, proprietarilor, să plătească online, din ţară, din străinătate, oriunde s-ar afla."

În Oradea, chiar primăria a susţinut introducerea unei aplicaţii pentru plata facturilor la întreţinere. Cu ajutorul programului instalat pe telefonul mobil, oameni afla şi cum gestionează banii asociaţiile de proprietari.

Mircea Mălan, viceprimar Oradea: ”Poate să plătească de pe telefon, poate să raporteze consumul de pe telefon, acest program calculează şi distribuie toate cheltuielile pe fiecare locatar în parte."

Locatar: ”Ai acces direct la toate datele, poţi să urmăreşti facturile, dacă au fost achitate. Se pot face plăti cu telefonul, deja. Mi se pare un pas înainte."

Vasilica Cârjan, administrator asociație de proprietari: ”Uşurează foarte mult munca, programul nu-ţi permite să faci greşeli, eventual, de calcul cum le făceai manual, adunând, scăzând pe liste."

Primăria din Oradea a cumpărat aplicaţia - prin licitaţie, cu 80 de mii de lei - pentru 900 de asociaţii de proprietari. Deocamdată o folosesc doar o sută dintre ele.

O aplicaţie dezvoltată de primărie pentru plata facturilor la întreţinere este folosită şi în Târgu Mureş. Ea este gratuită şi deja locatari din câteva zeci de blocuri o folosesc luna de lună.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO