Avioane americane, participante la razboiul din Libia, pot ateriza la noi

Ultima actualizare: 11-10-2012 04:04

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis sa puna la dispozitie pistele de pe aerodromurile noastre militare. Potrivit unui comunicat al CSAT, hotararea a venit in baza rezolutiei ONU 1973.

Americanii vor face mai multe zboruri de survol peste Libia, dupa ce NATO a asigurat o zona de interdictie aeriana, in aceasta tara.

Fortele aeriene americane au cerut Romaniei sa permita aeronavelor de transport combustibil sa aterizeze pe teritoriul tarii noastre. Cererea a fost discutata si aprobata in sedinta CSAT care s-a reunit de urgenta luni seara.

Americanii au formulat aceasta rugaminte in virtutea bunelor relatii, dar si datorita pozitiei noastre geografice. Pentru alimentarea avioanelor cisterna, au nevoie de aeroporturi compatibile NATO, precum cel militar de la Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta.

La Kogalniceanu, aeronavele cisterna vor ateriza, vor fi umplute cu cherosen dupa care vor zbura deasupra Marii Mediterane, in apropiere de coastele Libiei. Acolo se vor intalni cu aparatele de lupta F16 pe care le vor realimenta in zbor.

Este posibil ca avioanele cisterna sa folosesaca si Baza Aeriana 90 Otopeni, dar si pe cea de la Campia Turzii.

Saptamana trecuta, CSAT a avut o prima reuniune, in urma careia s-a decis dislocarea in Marea Mediterana a fregatei Ferdinand, cu 207 militari.

Afla totul despre fregata Regele Ferdinand. GALERIE FOTO
 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO