Aveti grija cu cine vorbiti la telefon. Metoda ingenioasa prin care au fost pacaliti sute de romani
Aveti mare grija cu strainii care va suna la telefon. Tot mai multi oameni in varsta, usor de influentat, primesc apeluri de la persoane care pretind ca sunt avocati sau functionari ai statului si cer bani pentru rude aflate la necaz.
Metoda nu este noua, doar minciunile inventate de escroci se mai schimba. Politistii spun ca banii pierduti de cei care au cazut in plasa se ridica la zeci de mii de euro. Un asemenea caz a fost inregistrat chiar zilele acestea la politia capitalei dupa ce mama unui tanar a fost convinsa sa trimita prin transfer bancar 3000 de lei.
"Au sunat-o pe mama dandu-se drept mine plangand, spunand ca am lovit doua persoane pe trecerea de pietoni si ca sunt la politie. A venit apoi unul care a zis ca e avocatul si a zis ca victimele vor 1500 de lei ca sa nu dea mandat de arestare de 29 de zile. A spus va nu avea aceasta suma,iar la final au cerut cat avem, sa dam un acont" a povestit tanarul.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ingrozita ca baiatul a dat de necaz, femeia de 75 de ani a mers imediat la CEC, a scos banii si i-a trimis pe numele unei persoane, asa cum a primit indicatii la telefon. "Starea psihica pe care i-au creat-o a impins-o sa nu mai judece lucid. Primul impact pe care i l-au creat acesti infractori - fiul ei plangand in hohote: mama ajuta-ma ca sa nu ma duc la puscarie" spun psihologii.
La un pas sa fie pacalit a fost si tatal domnului Paul. Escrocii i-au cerut 5000 de euro, dar cand batranul le-a spus ca nu are aceasta suma, i-au inchis telefonul. "I-au spus ca nepotul a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni. Eu auzisem se astfel de inselatorii de la o colega" a povestit acesta.
Autoritatile spun ca acesti infractori sunt persoane bine documentate in privinta victimelor, nu se pierd la telefon, au un limbaj elevat si folosesc foarte bine tehnicile psihologice astfel incat sa manipuleze oamenii.
Sute de plangeri au fost intregistrate de la inceputul anului in toata tara din partea victimelor care au fost pacalite prin acesta metoda."Recordul pana in acest moment a fost o inselaciune de 9000 de euro. Multi dintre infractori au fost prinsi, dar e aproape imposibil sa va mai recuperati banii" sustine Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al politiei capitalei.
Cum isi fac infractorii documentarea? Specialistii spun ca oamneii ii ajuta fara sa-si dea seama prin informatiile pe care le posteaza pe internet. "Date personale precum nume adresa, numele parintilor, locul de munca pot fi gasite foarte usor prin retelele de socializare sau cu ajutorul motoarelor de cautare", ne avertizeaza specialistii.
Ca sa nu deveniti o victima, nu le dati crezare celor care va suna si va spun asemenea povesti si mai ales, nu le trimiteti bani.