Avertisment al experților: Criza de sănătate mintală din SUA poate deveni un pericol real la adresa democrației
Un grup de foşti şi actuali responsabili americani din sectorul sănătăţii publice au avertizat că agravarea crizei de sănătate mintală cu care se confruntă SUA ar putea ajunge să submineze democraţia, relatează vineri dpa, citând media americane.
La originea acestei probleme se află, în parte, singurătatea şi lipsa unei comunităţi, a concluzionat dr. Vivek Murthy, actualul "medic-şef" al SUA (surgeon-general, principalul reprezentant al SUA pentru sănătatea publică), în urma unei reuniuni a celor şapte desfăşurată joi la Dartmouth College, statul New Hampshire, scrie Agerpres.
"În cazul oamenilor care se luptă cu singurătatea şi izolarea, riscul de boli mintale - de depresie, de anxietate, de sinucidere - creşte", a spus Murthy.
Dar surprinzător este faptul că riscul lor de afecţiuni fizice creşte, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare crescând cu 29%, iar cel de demenţă cu 50% în rândul persoanelor în vârstă, a notat acesta.
Construirea de comunităţi mai puternice ar trebui să reprezinte o "prioritate naţională", a subliniat el.
La reuniunea de joi s-a discutat, de asemenea, despre abuzul de substanţe şi alte probleme cu care se confruntă tinerii şi veteranii.
Dr. Richard Carmona, fost medic şef în timpul preşedintelui George W. Bush, a remarcat la rândul său legătura dintre o politică profund partizană şi sănătate.
"Cel mai important lucru cu care trebuie să ne confruntăm astăzi, pe lângă problema sănătăţii mintale, este să salvgardăm democraţia, pentru că este pusă la încercare în aceste momente", a spus Carmona. "Noi, ca medici-şefi, trebuie să înţelegem privilegiul extraordinar pe care îl avem de a spune adevărul. Adesea, provocarea în ce ne priveşte este să spunem politicienilor adevăruri incomode", a adăugat el.
Toţi participanţii la reuniune, fie că au servit sub preşedinţi republicani sau democraţi, au fost de acord că această criză afectează societatea americană în ansamblu.
"Pentru a elimina disparităţile în domeniul sănătăţii, avem nevoie de lideri cărora le pasă suficient, lideri care ştiu suficient de mult şi lideri care vor face destul şi care sunt suficient de perseverenţi pentru a termina treaba", a menţionat David Satcher, medic şef în timpul fostului preşedinte american Bill Clinton.