Averea lui Dumitru Buzatu, luată la verificat. Ce se va întâmpla dacă vor fi găsite diferențe față de veniturile declarate
Dumitru Buzatu, baronul PSD de Vaslui, își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. Judecătorii au emis pe numele acestuia un mandat de arestare pentru luare de mită, însă decizia a fost deja contestată.
Hotărâtoare par să fi fost imaginile, care surprind flagrantul în care politicianul ia geanta cu miile de bancnote, dar și replica în care îi mulțumește denunțătorului pentru bani, pentru că ar fi fost „pe drojdie”.
Procurorii Anticorupție au avut nevoie de patru luni ca să strângă probe împotriva lui Dumitru Buzatu. Un om de afaceri l-a denunțat după ce i-ar fi cerut, indirect, o parte din banii pe care Consiliul Județean Vaslui îi datora de doi ani firmei care a reabilitat drumurile din județ. În jur de 15 milioane de lei, suma pe care, inițial, tot Buzatu i-ar fi blocat-o, susțin cei de la DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, pretinde și primește un procent de minimum 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredințează diverșilor antreprenori privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui”, se arată în declarația denunțătorului.
Până la flagrantul-delict, Dumitru Buzatu a fost interceptat câteva luni, iar procurorii DNA au pus mâna pe convorbiri telefonice în care președintele CJ Vaslui ar fi făcut presiuni asupra funcționarilor publici, pentru ca firma care reabilita drumurile din județ să-și primească, în sfârșit, banii meritați, deși, spun anchetatorii, aceste demersuri nu intrau în atribuțiile lui oficiale.
„Bine, Vali, urmărește alea acolo și îmi comunici rapid. Vreau să se închidă povestea aia cu plățile acolo din niște motive, că dacă nu clarificăm acolo... Dar nu pot să-ți spun acuma ce voiam să-ți spun... Că dacă nu clarificăm, s-ar putea să avem mari probleme din cauza evoluției situației dincolo la... executant”, se arată într-o convorbire telefonică a lui Dumitru Buzatu.
Vineri după-amiază, Buzatu a insistat să îl întâlnească pe omul de afaceri chiar la balta acestuia de pescuit, unde ar fi sperat să se încheie povestea și să primeacă mita pe care ar fi așteptat-o. Nu și-a imaginat că era filat și înregistrat de ofițerii Direcției Generale Anticorupție. Aceștia l-au filmat pe Buzatu când a primit geanta cu un milion 250.000 de lei.
Dumitru Buzatu, din referatul de arestare: „Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie!”.
În momentul în care anchetatorii au găsit, în portbagajul mașinii sale, geanta în care se aflau 2.500 de bancnote a câte 500 de lei fiecare, Dumitru Buzatu nu a negat nici măcar o secundă că ar fi banii săi, ba chiar le-a spus anchetatorilor, foarte senin, că sunt economiile sale.
La audieri, și-a schimbat declarația și a afirmat că banii ar fi, de fapt, un împrumut de 125.000 de lei. Teorie pe care judecătorii de la Tribunalul Vaslui nu au acceptat-o, așa că l-au arestat preventiv.
Daniel Atasiei, avocatul lui Dumitru Buzatu: „Nu vă pot face declarații cu privire la apărările din dosar. Nu comentez. Ne judecăm în contestație la Curtea de Apel Iași. Vom vedea soluția”.
Procurorii DNA îi vor verifica lui Dumitru Buzatu întreaga avere, iar dacă vor descoperi diferențe față de veniturile declarate legal, vor cere confiscarea proprietăților și banilor din conturi.