Dezlegare la pește. Preparatul delicios pregătit de Chef Dan Prodan
Suntem în postul Crăciunului, dar în aceste zile este dezlegare la pește, așa că în piețe și mai apoi în bucătării n-a fost timp de stat.
Oamenii au cumpărat de la crap și caras, care merg de minune cu mămăligă și mujdei, până la păstrăv și chiar sturion. Cei care n-au vrut să își afume casele pentru că au apucat să își spele perdelele și-au făcut rezervare la restaurant unde au mers pe mâna bucătarilor.
În București, goana după peste proaspăt a început de dimineață în Piața Obor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Caras. Spune că este de al nostru, nu este bulgăresc. Dacă este de al nostru, este bun, arată frumos! Dar acum norocul, să vedem în cratiță ce face ….”, a spus un bărbat.
O doamnă este foarte atentă la detalii. ''Carasul este foarte bun, e dulce și mi se pare că nu este așa lucios. Trebuie să aibă asta lucioasă așa. Așa îl recunosc, dacă e uscată nu e bun", a punctat ea.
Prețurile sunt însă mai mari cu 20% față de anul trecut, avertizează comercianții. Crapul este 23 de lei kg în timp ce carasul se vinde cu aproape 16. Nu au lipsit nici produsele din segmentul premium. Șalăul costă 49 de lei kilogramul, iar bibanul de mare în jur de 37. Mult mai scump este somnul, care se vinde cu peste 60 de lei.
Comerciant: “Încercăm să facem cât posibilul să avem peste proaspăt și românesc. Avem șalău de România, carașul este românesc, bibanul este Grecia, păstrăvul greci, novacul tot românesc, crapii. Cel mai bine se vine carasul și crapul”.
Și într-un restaurant-pescărie s-a lucrat intens. Aici bucătării au gătit pe lângă peste, fructe de mare aduse din Spania, Croația sau Franța.
În câteva ore din acest restaurant, au plecat peste 30 de comenzi, în special pește crud, dar și gătit în sos de vin sau la grătar cu garnitură de legume. În ultimii ani, peștele a devenit un aliment popular în România, potrivit unui studiu peste 16 la sută dintre români au declarat că și-au dublat consumul.
Livia, comerciant: “Le vindem în stare crudă, le ambalăm, filetăm, curățăm, vidăm, atât pentru vitrine, cât și pentru livrare la domiciuliu sau le gătim și le livrăm acasă”.
Pentru cei care au vrut să se răsfețe, meniurile restaurantelor au fost pline de tentații. Chef Dan Prodan a gătit un lup de mare proaspăt, cu un piure de topinambur.
“Imediat venim cu legumele, avem morcov baby, trași în suc de portocală, am ales trei culori, ne place să avem culori, texture și gusturi, dacă avem și o combinație de gusturi. Citricele cu peștele merg foarte bine. Aici avem un sos de șofran, făcut dintr-o supă de peste, care îl punem să se combine bine cu peștele, ounem și un crevete. Asta e farfuria noastră”, a explicat el.
Românii sunt tot mai interesați și de fructele de mare, consumul de creveți a crescut cu o treime în pandemie.