Avem cei mai mulți copii expuși la sărăcie, dar primariile nu se grăbesc să depună proiecte pentru așezăminte dedicate lor
Avem cei mai mulți copii expuși la sărăcie și excluziune socială, potrivit Oficiului European de Statistică, dar primariile din țară nu se grăbesc să depună proiecte pentru așezăminte dedicate lor.
Există un buget de 50 de milioane de euro pentru o rețea de 150 de centre de zi, în care copiii să își facă temele, să mănânce și să fie ajutați de pedagogi și psihologi. Deocamdată, doar 15 dosare au fost trimise la minister.
În speranța că banii europeni pentru copii vor atrage mai mult interes autorităților locale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a prelungit termenul de depunere pentru proiecte până pe 9 februarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În comuna Dumitrița, județul Bistrița-Năsăud, edilul spune că nu a avut detalii despre acest proiect.
Ilie Uchrenciuc, primar: „Nu am auzit de prelungirea proiectului, nu am auzit nici de la alți colegi. Este destul de stufos”.
Pe de altă parte, părinții ar fi încântați să aibă un loc unde cei mici să fie ajutați la teme.
Mamă: „Ar fi perfect, pentru că temele sunt foarte multe la școală și nu avem timp ca să ne ocupăm de copii, că avem de lucru, avem animale. Mulți copii nu au posibilitatea acasă”.
Mamă: „Un sprijin mai bun, dacă s-ar putea. Avem animale, viței, oi, mieluți”.
La Ghirbom, în Alba, o asociație a construit cu aproape 100.000 de euro, bani europeni, un centru de zi multifuncțional.
Aici copiii își fac temele, primesc rechizite școlare, dar și o masă caldă. Mai mult, psihologii și personalul centrului le oferă consiliere.
Fetiță: „Facem teme, ne jucăm și facem activități”.
Reli Mureșan, psiholog Centru de zi Ghirbom: „Prin activitățile pe care le facem încercăm să le menținem motivația școlară, să îi orientăm spre continuarea studiilor, venim și în sprijinul părinților”.
Până acum doar 15 solicitări au fost depuse pentru astfel de centre.
Patru în județul Mureș, trei în Suceava, câte două în Dâmbovița și Sibiu, și doar câte unul în județele Botoșani, Harghita, Maramureș și Neamț. Investițiile pot fi făcute pentru construcția, reabilitarea sau modernizarea centrelor destinate copiilor din familii defavorizate.
Elena Tudor, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției: „Primăriile pot depune singure, sau pot depune în parteneriat cu un ONG. Condiția esențială care trebuie îndeplinită e ca acea primărie să aibă acel serviciu public de asistență socială acreditat”.
În Romania, sunt 570 de localități, inclusiv 12 orase, care nu au niciun centru pentru copii.